«Sentralbankenes sentralbank» spår flere store børsfall fremover

Sentralbankenes planlagte normalisering av pengepolitikken kommer sannsynligvis til å gi flere store børsfall i tiden som kommer.


<p><b>SPÅR FLERE FALL:</b> Tradere på børsene kan vente seg flere hektiske dager, ifølge «Sentralbankenes sentralbank.</p>

SPÅR FLERE FALL: Tradere på børsene kan vente seg flere hektiske dager, ifølge «Sentralbankenes sentralbank.

Det kommer frem i en fersk rapport fra The Bank of International Settlements (BIS), på norsk Den internasjonale oppgjørsbanken. Dette er en samleorganisasjon av verdens sentralbanker, som derfor går under tilnavnet «Sentralbankenes sentralbank».

– De spenningene vi har sett i markedet det siste kvartalet er ikke en isolert hendelse, skriver lederen av BIS avdeling for pengepolitikk Claudio Borio i rapporten.

Normalisering

– En normalisering av pengepolitikken var nødt til å bli utfordrende, spesielt i sett i lys av handelsspenningen og den politiske usikkerheten, fortsetter Borio.

Rapporten kommer på et tidspunkt hvor aksjer verden over har kommet under press, hovedsakelig grunnet frykt for nedadgående kurve for verdensøkonomien, men hvor også faktorer som handelskrigen mellom verdens to største økonomier - USA og Kina - også spiller inn.

Aksjemarkedene styrer globalt mot sitt dårligste år siden 2008, og både i USA og Asia går det til at man ender året på lavere nivå enn da 2018 startet.

Blant annet har bildet endret seg såpass de siste månedene, at det som lenge så ut som en åpenbar renteheving i USA, nå plutselig er en avgjørelse det knyttes stor spenning rundt.

– Dump i veien

«Sentralbankenes sentralbank» gjør da også et poeng av dette i sin rapport - og påpeker økende rentehevinger hos mange av verdens sentralbanker som en trussel for verdens aksjemarkeder.

 <p><b>I MINUS FOR ÅRET?:</b> Flere tonenagivende markeder og indekser ser ut til å ende 2018 lavere enn da året startet.</p>

I MINUS FOR ÅRET?: Flere tonenagivende markeder og indekser ser ut til å ende 2018 lavere enn da året startet.

– Finansmarkedene gjennomgikk en skarp korreksjon i foregående kvartal, og laget med det en ny stor dump i veien når sentralbanker verden over nå vender tilbake til en mer normal pengepolitikk.

En slik normalisering betyr som CNBC påpeker en sakte bevegelse frem mot balanse og rentenivåer fra tiden før finanskrisen i 2018.

Kvantitative rettelser og nullrenter har vært våpen mange sentralbanker har brukt for å stimulere økonomier som trengte starthjelp etter den nevnte krisen. Nå kommer altså normaliseringen.

Senest før helgen annonserte Den europeiske sentralbanken ECB at de snart slutter sitt oppkjøpsprogram.

Som Leif Rune Rein påpeker i Nordeas morgenrapport: «Dermed blir QE, eller pengetrykking om man vil, historie i EU for denne gang. Vår egen sentralbank ga heller ingen overraskelser, og holdt som ventet renten uendret sist uke».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå