Foreslår bot for skip som seiler med feil flagg

Nærings- og fiskeridepartementet sender i dag på høring forslag om endringer i lov om norsk internasjonalt skipsregister (NIS).


<p><b>TIL HØRING</b>: Nærings- og fiskeridepartementet sender et lovendringsforslag til høring onsdag. Her næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ved en tidligere anledning.</p>

TIL HØRING: Nærings- og fiskeridepartementet sender et lovendringsforslag til høring onsdag. Her næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ved en tidligere anledning.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår at skip i det internasjonale skipsregisteret (NIS) ikke slettes fra registeret, men kun bøtelegges, dersom de overtrer de såkalte fartsområdebegrensningene.

Det varsler departementet i en pressemelding onsdag.

Departementets lovendringsforslag vil dermed myke opp regelverket norske skip i det internasjonale skipsregisteret.

For å skjerme norsk innenriksfart og hindre konkurranse med skip registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), er det fastsatt begrensninger for hvor skip i NIS kan seile, skriver departementet i meldingen.

Etter gjeldende rett kan brudd på fartsområdebegrensningene kun sanksjoneres med sletting fra skipsregisteret eller straff.

– Overtredelsesgebyr vil være et alternativ til sletting og straff, dersom skip bryter reglene. Ved å ilegge et gebyr, fremfor å slette skipet fra det internasjonale skipsregisteret, forblir skipet registrert under norsk flåte, uttaler næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Formålet med høringen er å åpne for at Sjøfartsdirektoratet gis muligheten til å ilegge rederiene et overtredelsesgebyr i stedet for å slette det aktuelle skipet fra registeret. Flere instanser har allerede uttalt seg positivt om dette, skriver departementet videre.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå