Maskin skrev under på «fiscal cliff»-avtalen

Barack Obama signerer lovforslag uten å være fysisk tilstede.

<p><b>I HAWAII:</b> President Barack Obama har reist tilbake til Honolulu, og lovforslaget ble signert i kongressen ved hjelp av autopenn.</p>

I HAWAII: President Barack Obama har reist tilbake til Honolulu, og lovforslaget ble signert i kongressen ved hjelp av autopenn.

Torsdag natt norsk tid undertegnet Obama lovforslaget som øker avgiftene for de rikeste amerikanerne, samtidig som de fleste vanlige amerikanske husholdninger unnslapp skattesmell i denne omgang. 

Les også: Representantenes hus vedtok budsjettavtale

Etter avtalen var fremforhandlet reiste Obama tilbake til Hawaii for å fullføre juleferien, som ble avbrutt 2. juledag på grunn av budsjettforhandlingene.

Ultimate stedsfortreder

Lovforslaget ble derfor signert med autopenn, melder Foxnews.

Autopenn er en mekanisk innretning som kopierer hans signatur og reproduserer den til de formål som er godkjent av presidenten selv. 

Første gang han benyttet seg av autopenn var for å underskrive et lovforslag i mai 2011, da terrorloven Patroit Act ble utvidet med fire år, ifølge New York Times.

Tidligere måtte medarbeiderne fly dit presidenten befant seg med usignerte papirer i hånden.

Hans forgjenger, George W. Bush, skal visstnok aldri tatt i bruk denne teknologien. Det hendte at han reiste fra gården i Texas til Washington D.C. bare for å være fysisk tilstede da han skrev under lovforslag.

Fant smutthull i grunnloven

Det er Obamas advokater og det amerikanske justisdepartementet som har funnet et smutthull som gjør at Obama slipper å være fysisk tilstede når lovforslag skal skrives under.

Artikkel 1, paragraf 7 i den amerikanske grunnloven krever at presidenten er kjent med lovforslaget og at han må skrive under hvis det skal godkjennes.

Men det oppstilles ingen krav til at presidenten må være fysisk tilstede, mest sannsynlig fordi det var utenkelig for grunnlovsfedrene at fremtidige presidenter ville få muligheten til å signere et lovforslag elektronisk.

Justisdepartementet har derfor uttalt at autopenn-signatur ikke er i strid med bestemmelsen.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå