Obamas gründerstjernes tre tips for å lykkes

Hun har fått i oppdrag av USAs president Barack Obama å utvikle neste generasjons globale gründere. Nå forteller hun hvordan Norge kan bli bedre på innovasjon og nyskapning.


<p><b>GRÜNDERAMBASSADØR:</b> Julie Hanna har vært med på å bygge opp fem selskaper i Silicon Valley, er i dag styreleder i crowdfunding-organisasjonen Kiva og blitt utnevnt Barack Obamas entreprenørambassadør.</p>

GRÜNDERAMBASSADØR: Julie Hanna har vært med på å bygge opp fem selskaper i Silicon Valley, er i dag styreleder i crowdfunding-organisasjonen Kiva og blitt utnevnt Barack Obamas entreprenørambassadør.

Julie Hanna møter E24 på hovedkontoret til Innovasjon Norge i Oslo.

– Gründere skaper selv den fremtiden de vil leve i, og de er hele tiden besatt av å finne de beste løsningene. Den tankegangen kan endre verden – og ofte gjør den det, sier Hanna.

Hanna er i dag styreleder i Kiva – en «non-profit»-organisasjon som har som mål å «samle mennesker gjennom lån for å redusere global fattigdom». Siden oppstarten i 2005 har Kiva crowd-funded mer enn én million lån.

Hun har vært med å bygge opp flere suksesselskaper i Silicon Valley. I fjor reiste hun med Barack Obama og visepresidenten til Kenya da entreprenørskap sto på agendaen.

Denne uken var hun i Oslo for å dele sin tanker om innovasjon og entreprenørskap i møte med regjeringen, næringslivet og norske gründere.

Møtte næringsministeren

Julie Hanna sier til E24 at Norge er langt fremme på enkelte områder.

– Å komme til Norge er som å besøke fremtiden, sier den egyptiskfødte kvinnen – som til daglig bor i San Francisco.

Blant annet trekker hun frem at Norge er langt fremme på offentlige investeringer i infrastruktur i forhold til mange andre land, og at dette er essensielt for at innovasjon skal få lov til å virke.

Næringsministeren hadde et eget møte med Hanna på én time under Norgesbesøket. Da snakket de to kvinnene om innovasjon i Norge, regjeringens nylig lanserte gründerplan og hvordan Norge skal møte fremtiden.

– Det var et inspirerende møte. Julie Hanna er en imponerende gründer og sitter på veldig mye kompetanse, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

Les også: Obama og Castro snakket sammen om paven

Regionale fortrinn

Hanna mener Norges erfaring innen olje og gass, fiskerinæringer og fornybar energi vil være en viktig driver i innovasjonen som vi vil se i Norge de neste tiårene.

– Ikke bare er dere rike på ressurser på disse områdene i dag, men det er også her Norge vil ha sine regionale fortrinn i fremtiden, sier Hanna.

Gründerstjernen mener alle regioner har sine fortrinn. Det gjelder Norge så vel som New York, London og Silicon Valley.

– Det er et stort potensial til å utnytte kompetanse innenfor våre sterkeste næringer i dag, til å skape innovasjon i fremtiden, sier Mæland – som viser til at oppdrettsnæringen, som i stor grad har tatt i bruk norsk offshoreteknologi, er et godt eksempel på at det også skjer.

 <p><b>GRÜNDERKULTUR:</b> Næringsminister Monica Mæland møtte Julie Hanna i Oslo denne uken. – En god gründerkultur er ikke noen man vedtar politisk, sier hun til E24.</p>

GRÜNDERKULTUR: Næringsminister Monica Mæland møtte Julie Hanna i Oslo denne uken. – En god gründerkultur er ikke noen man vedtar politisk, sier hun til E24.

Men det er ikke bare i de tradisjonelle næringene at Norge skal være er sterke. Mæland vektlegger viktigheten av å inovere og å skape nye produkter.

 <p><b>MED OBAMA:</b> For noen måneder siden ble seriegründer Julie Hanna utpekt som ambassadør for å fremme globalt entreprenørskap av USAs president Barack Obama. Her er de avbildet i Kenya på Global Entrepreneurship Summit.<br/></p>

MED OBAMA: For noen måneder siden ble seriegründer Julie Hanna utpekt som ambassadør for å fremme globalt entreprenørskap av USAs president Barack Obama. Her er de avbildet i Kenya på Global Entrepreneurship Summit.

– Hanna pekte spesielt på behovet for å overføre teknologi fra næringer vi er gode på i dag til resten av økonomien, sier Mæland til E24.

– Hvordan skal vi klare det?

– Det gjør vi ved å styrke ordninger som skal overføre teknologi, sier næringsministeren og viser til de såkalte TTO-ene (Technology Transfer Office) som et viktig virkemiddel.

Les også: Alibaba-gründeren til USA: – Slutt å bekymre dere for Kina, tenk på dere selv

– Ikke alle skal lykkes

Ifølge næringsministeren utfordret Hanna henne på hvordan Norge skal få en bedre gründerkultur.

– Hvis du ikke er flau over produktet ditt første gang du distribuerer det til markedet, har du distribuert produktet for sent, sier Hanna engasjert.

– I Norge er man opptatt av om gründerne har en forretningsplan og hvor godt du gjør det, mens i Silicon Valley er de opptatt av om selve ideen er god, forteller Mæland.

Næringsministeren sier at det i dag er mange som føler skam over ikke å ha lykkes.

– Ikke alle skal lykkes, minner Mæland om.

Hun mener derfor det er viktig å anerkjenne alle gründere – både dem som lykkes og de som ikke lykkes.

– Vi må ha en kultur for å heie på gründerne, forklarer næringsministeren – som sier at en god gründerkultur ikke bare er noe man vedtar politisk, men som alle er med på å skape.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå