Sinne etter oljevedtak

Miljøbevegelsen raser etter at det ble kjent at Arbeiderpartiets programkomité åpner for å vurdere oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

<b>OLJE HER?</b> Folket vil utrede konsekvensene av oljeproduksjon utenfor Lofoten.
OLJE HER? Folket vil utrede konsekvensene av oljeproduksjon utenfor Lofoten.

- Grådigheten i Arbeiderpartiet kjenner ingen grenser, konstaterer en dyster Bellona-leder Frederic Hauge.

I april må Arbeiderpartiets landsmøte ta stilling til om de vil gå inn for å åpne for en konsekvensutredning av olje- og gassboring i Lofoten og Vesterålen, etter at et flertall i programkomiteen nå sier ja.

Les også: Ap vil åpne Lofoten i neste periode

I regjeringen er Senterpartiet og SV imot. Det samme er opposisjonspartiene KrF og Venstre. Årsaken er at en konsekvensutredning av mange sees som et langt skritt i retning av å åpne området for olje- og gassboring.

- Det er dristig av Arbeiderpartiet å nå gå til krig mot fiskerne i det mest sårbare og omstridte området utenfor Lofoten, sier KrFs energi- og miljøpolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Men Helga Pedersen sier at både utfordringer og fordeler for fiskerinæringen har blitt vurdert i arbeidet.

- Det er gjort vurderinger av miljørisikoen i Lofoten og Vesterålen, og de viser at det ikke er mer krevende å sette i gang olje- og gassboring i Lofoten og Vesterålen enn i områder hvor vi har aktivitet i dag, sier hun til VG.

- Kunnskapsinnhentingen har ikke avdekket utfordringer i dette området som vi ikke møter og håndterer på en god og sikker måte ellers på norsk sokkel.

- Optimist

- Sp og SV er sterke motstandere av utbygging i Lofoten og Vesterålen. Vil dette påvirke samarbeidet i regjeringen?

- Nei, det tror jeg ikke. Helt siden 2005 har vi hatt ulike syn på petroleumspolitikken. Vi har funnet løsninger tidligere, og jeg er optimist for at vi skal komme til enighet også i dette spørsmålet, sier Pedersen.

- Går Aps landsmøte for forslaget kan jeg ikke forstå annet enn at det er farvel til det rødgrønne samarbeidet vi ser i dag, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Men han mener kampen mot oljeboring i området ikke er tapt.

- Dette vil vekke en enorm debatt i Ap. AUF har ført en ærlig kamp, og det kan være at landsmøtet vil se at dette er en ufornuftig strategi, sier han.

- Skuffet

- Venstre er svært skuffet over at Arbeiderpartiet vil åpne for leting etter olje i Lofoten. Hvis ikke vi skal verne disse sårbare havområdene som blant annet er viktige gyteområder for torsk. Hva skal man da verne, spør nestleder Ola Elvestuen.

Naturvernforbundet lover kamp mot forslaget fra et flertall i Arbeiderpartiets programkomité om å sette i gang oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Vi håper at folk i Arbeiderpartiet som ønsker å ta vare på vårt felles matfat og som vil at Norge skal ta sin del av ansvaret i klimakampen kjenner sin besøkelsestid, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå