- Det eneste som kan løfte Europa nå, er et kraftig fall i eurokursen

Sjeføkonomer ser bare ett grep som kan gi rask vekst i eurosonen.

<p><b>ETT GREP:</b> Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (bildet) begynner å gå tom for verktøy han kan bruke for å øke veksten i eurosonen. Sjeføkonomer mener han bare har ett alternativ.<br/></p>

ETT GREP: Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (bildet) begynner å gå tom for verktøy han kan bruke for å øke veksten i eurosonen. Sjeføkonomer mener han bare har ett alternativ.

- Det eneste som kan løfte Europa nå, og bedre situasjonen de neste par årene, er et kraftig fall i eurokursen, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

Eurosonen har lenge slitt med svært lav inflasjon, blant annet drevet av en knallsterk euro.

I de siste månedene har veksten i eurosonen bremset litt opp, og i forrige uke kom tall som viste at verdiskapningen i eurosonen, målt ved brutto nasjonalprodukt, i annet kvartal stod stille.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management understreker at en svakere euro vil ha stor effekt. 

- Skal man ha en rask vekst i eurosonen, er en svekkelse av euroen den viktigste forutsetningen, sier Wilhelmsen til E24.

Mandag må man ut med 1,33 dollar for én euro.

Valutaproblemer

Den sterke euroen har lenge vært et problem for Den europeiske sentralbanken. Imidlertid svekket euroen seg mot dollar etter at ESB i juni innførte en rekke tiltak for å få opp inflasjonen.

Sentralbanksjef Mario Draghi i ESB forsynte seg da seg grovt av den pengepolitiske verktøykassen.

Han innførte blant annet en historisk negativ rente, som kom på toppen av at styringsrenten ble kuttet til 0,15 prosent.

Men eurokursen må kraftig ned, mener sjeføkonom Andreassen i Eika.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen
Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen

Verktøykassen må tas frem igjen.

Må trykke penger

<p>Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management</p>

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management

Andreassen mener derfor at kraftigere skyts må til for å kue euroen: Kvantitative lettelser.

Dette er blitt gjort i flere land, blant annet USA og Japan. Bare i fjor pumpet den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), 1.000 milliarder dollar inn i markedet gjennom månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar.

For øvrig har Fed nedskalert kjøpene med 10 milliarder dollar i måneden siden desember i fjor, etter at den økonomiske veksten har tatt seg opp igjen.

- Vi har tidligere sett at den umiddelbare reaksjonen ved å sprøyte inn penger, har vært et fall i valutakursen, sier Andreassen i Eika.

- Det vi har i dag, med nullvekst nær deflasjon, i tillegg til enorme beholdninger av tapsutsatte lån, er mer alvorlig enn å bruke en trillion euro på kvantitative lettelser, sier Andreassen.

- Kan være riktig tidspunkt

Sjeføkonom Wilhelmsen i Nordkinn synes ikke at kvantitative lettelser er en dum idé.

- Innføring av kvantitative lettelser i stor skala vil definitivt føre til en svekkelse av euroen. Jeg synes de kan gjøre det. Dette kan være et riktig tidspunkt, sier Wilhelmsen i Nordkinn.

Sjeføkonomen forklarer at årsaken til at dette ikke er blitt gjort tidligere, er at man ikke har ønsket at noen av landene i eurosonen skal slippe billig unna.

Land som Italia og Spania har vært nødt til å innføre strukturelle reformer for å «påvirke det langsiktige vekstpotensialet», forklarer han.

- Det har de gjort, og særlig har vi sett positive signaler fra Spania den siste tiden, sier Wilhelmsen.

Han tviler imidlertid på at dette vil skje med det aller første, og tror sentralbanken først vil se effekten av de tiltakene den allerede har gjort.

- Jeg tror vi snakker lang tid før de begynner å vurdere kvantitative lettelser, tidligst i desember, sier Wilhelmsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå