EU vil innføre skatt på internettselskapenes omsetning

EU vil om kort tid kunngjøre hvordan de vil skattlegge store internettselskaper. Ifølge Frankrike vil satsen ligge på mellom 2 og 6 prosent av selskapenes omsetning.


<p><b>SKATT:</b> Logoene til internett-gigantene Google, Apple, Facebook og Amazon.</p>

SKATT: Logoene til internett-gigantene Google, Apple, Facebook og Amazon.

Etter de nye EU-reglene, som ventes å bli kunngjort i sin helhet i slutten av mars, skal nettselskapene betale skatt på omsetningen de får i hvert enkelt land de opererer i.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sier satsen vil ligge på mellom 2 og 6 prosent.

– Men nærmere 2 enn 6, sier han til den franske avisen Journal du Dimanche.

Slik reglene er nå, kan amerikanske internettgiganter som Amazon og Facebook velge hvilket land de vil rapportere inntektene sine til.

Dermed har mange av dem valgt land med lav skatt, som Irland, Nederland eller Luxembourg.

– Lederne i disse selskapene har lenge visst at dette systemet ikke kunne fortsette, sier Le Maire.

OECD estimerte tilbake i 2015 at nettselskapenes skattestrategier har kostet land rundt om i verden over 240 milliarder euro årlig i form av tapte skatteinntekter.

Det er også foreslått å utrede en skatt for selskaper som Facebook og Google i Norge, men en del av kritikken har vært at dersom Norge var alene om dette, ville landet blitt mindre attraktivt for de berørte flernasjonale selskapene.

NB! I en tidligere utgave av denne saken het det uriktig at skatten skal beregnes av bedriftenes overskudd. Det riktige er omsetningen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå