NHO-undersøkelse: 9 av 10 bedriftseiere vil fjerne formuesskatten

Nesten halvparten av bedriftseierne sier de definitivt ville ansatt flere dersom formuesskatten på arbeidende kapital hadde blitt fjernet, viser en fersk NHO-undersøkelse.


<p><b>MOT FORMUESSKATTEN</b>: NHO-sjef Kristin Skogen Lund la tirsdag frem en fersk undersøkelse om formuesskatten. </p>

MOT FORMUESSKATTEN: NHO-sjef Kristin Skogen Lund la tirsdag frem en fersk undersøkelse om formuesskatten. 

– Som vanlig er debatten om formuesskatten en ganske polarisert debatt, sa NHO-leder Kristin Skogen Lund da hun tirsdag presenterte resultatene av NHOs ferske undersøkelse.

Det er Norstat som på vegne av organisasjonen har stilt 200 bedriftseiere spørsmål om formuesskatten.

Et stort flertall, 90 prosent av respondentene, svarer, kanskje ikke overraskende, at formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes.

Samtidig sier 58 prosent at det absolutt vil skapes flere arbeidsplasser de neste 3-5 årene dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes.

Og 42 prosent sier de definitivt ville ansatt flere dersom skatten på arbeidende kapital hadde blitt fjernet.

– Må tappe bedriften

Over halvparten av bedriftslederne mener også at det kommer til å bli færre arbeidsplasser de nærmeste årene dersom formuesskatten øker.

– Vi mener debatten burde handle om hvordan vi kan ha et best mulig system der alle bidrar etter evne, men der vi samtidig skaper arbeidsplasser, sier Skogen Lund.

– Vi har mange eksempler på at eiere må tappe bedriften for kapital for å betale formuessskatten. I den store summen av norsk næringsliv, er ikke dette et flertall. Men det er ofte mindre bedrifter på små steder der alternative arbeidsgivere kanskje ikke er så tilgjengelige.

Hun mener formuesskatten er noe bedriftene er opptatt av.

På spørsmål om hva bedriftseierne mener er det myndighetene bør prioritere for å sikre deres bedrift suksess, svarer 45 prosent lavere skatter og avgifter, viser undersøkelsen.

Politisk strid

Debatten om formuesskatten har tiltatt etter hvert som valgdagen har krøpet stadig nærmere.

Høyre har vedtatt å gradvis fase ut formuesskatt på såkalt arbeidende kapital.

Forslaget vil innebære en skattelette på i alt 7,5 milliarder kroner.

Regjeringens egne beregninger viser at Norges 4.300 rikeste personer vil stikke av med halvparten av skattekuttet, ifølge VG.

De 1.600 rikeste vil hver få i gjennomsnitt 1,7 millioner kroner i skattelette.

Arbeiderpartiet ønsker på sin side å skjerpe formuesskatten med om lag fem milliarder kroner, sammenlignet med 2017-nivået.

Angrep fra Hagen

Tirsdag gikk også milliardær og forretningsmann Stein Erik Hagen igjen til angrep mot formuesskatten og venstresidens skattepolitikk.

I et intervju med Dagens Næringsliv viser Hagen til at familien har spart 2,2 milliarder i skatt ved at datteren Caroline Hagen Kjos (33) har flyttet til Sveits. Hun er hovedeier i Hagen-familiens investeringsselskap Canica, som blant annet har en vesentlig eierandel i næringsmiddelkonsernet Orkla.

– Når stortingsflertallet velger å prioritere utenlandske eiere, er det ikke så rart at mange, inkludert min familie, velger å flytte ut. Skattepolitikken er næringsfiendtlig, sier Hagen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå