Trusselen i Persiabukta: Norge i møter med både britene og USA

Forsvarsdepartementet har nå «kommet lenger» i sin vurdering av hvorvidt Norge skal bidra med militær innsats for å trygge skipsfart i Persiabukta mot angrep.


<p><b>VURDERER MULIG NORSK BIDRAG:</b> Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avbildet under et besøk på Rena Leir tidligere i år.</p>

VURDERER MULIG NORSK BIDRAG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avbildet under et besøk på Rena Leir tidligere i år.

Den pågående vurderingen følger henvendelser fra både britene og amerikanerne om mulig norsk bistand, i lys av skipsangrepene i Hormuzstredet som blant annet har rammet en oljetanker eid av John Fredriksen-selskapet Frontline.

– Jeg kan bekrefte at det pågår møtevirksomhet og kontakt, både mot Storbritannia og USA. Vi har kommet lenger i vurderingsprosessen, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til E24 mandag.

De skal blant annet ta stilling til organisering og ledelse av et mulig militært bidrag, og hva slags ressurser Norge eventuelt kan bidra med, opplyser han.

Det er en uke siden forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ble kontaktet av Storbritannia om de fransk-britiske planene for å øke sikkerheten for skipsfarten i Persiabukta.

Det skjedde etter at også USA har henvendt seg til Norge.

Har fått mer informasjon

Da Forsvarsdepartementet bekreftet den britiske henvendelsen forrige tirsdag, ble det samtidig opplyst at Norge venter på mer informasjon om forsvarsplanene.

– Har dere fått mer informasjon nå?

– Ja, sier Gjemble, som ikke kan gi noe tidsestimat for når en norsk beslutning foreligger.
– Vi gjør fortsatt veldig brede vurderinger. Vi ser på hvorvidt vi har lyst til å støtte initiativene, og i så fall hvordan.

– Kan det være aktuelt for Norge å støtte initiativene fra både USA og Storbritannia?

– Det er naturlig for oss å vurdere henvendelsene samlet. Det er jo samme situasjon vi snakker om, men med to ulike initiativ, sier Gjemble.

– Hva slags ressurser og materiell kan Norge bidra med?

– Vi kommenterer ikke på aktuelle kapasiteter, men det er også blant det som inngår i vurderingen: Hva Norge skal bidra med, i den grad Norge skal bidra.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå