Slår ned på spam-aksjer

Det amerikanske børstilsynet SEC går hardt til verks mot aksjer som blåses opp med spamming.

Masseutsendte e-poster med tips om aksjer som er på vei mot stjernene eller har himmelske nyheter i vente, har lokket mange uvitende aksjonærer til å kaste gode penger etter dårlige investeringer.

Nå har det amerikanske børstilsynet SEC satt ned foten, og suspendert handelen i 35 småselskaper som knyttes opp til e-postmarkedsføringen.

Operasjon Spamalot

"Det er anslått at det sendes ut 100 millioner spam-eposter av denne typen hver uke. De utløser dramatiske hopp i aksjekurser og handelsvolum før spammingen stopper og investorene taper sine penger", skriver SEC på sine hjemmesider - der de presenterer "Operasjon Spamalot".

- Når spam fyller opp postboksen, er det irriterende. Når spam lurer investorer, er det ulovlig og ødeleggende, sier SEC-formann Christopher Cox.

- Dagens suspensjon og tiltakene som kommer, burde sende en klar melding til spammerne: SEC vil holde dere ansvarlige, fortsetter han.

Flere nyheter på E24

Spam som virker

Tilsynet har flere eksempler på hvor godt spammingen virker:

* Fredag 15. desember ble aksjene i Apparel Manufacturing Associates handlet til 6 cents per aksje, med et volum på 3 500 aksjer. Etter spamkampanje gjennom helgen, med budskapet "Store nyheter ventes fra APPM, kom deg inn før nyheten når byråene, vi tar det hele veien til 1 dollar", føk aksjen på mandagen opp til 19 cents, og det ble handlet 484 568 aksjer. To dager senere var aksjen oppe i 45 cents, før den stupte tilbake til 10 cents per aksje 27. desember.

* Goldmark Industries red også på spambølgen i julehøytiden, og ble løftet fra 17 cents per aksje til 35 cents. Men 9. januar i år var moroa over - og aksjen hadde falt tilbake til 15 cents.

Nå får eierne av disse to og 33 andre aksjer altså et lite opphold i tenkeboksen. Handelen i selskapene er stanset frem til 21. mars.

På forsiden nå