Trump: En ære å ha statsminister Solberg på besøk

En smilende president Donald Trump tok imot statsminister Erna Solberg (H) i Det hvite hus onsdag. – Norge er en god alliert, sa Trump.


<p><b>GOD STEMNING:</b> USAs president Donald Trump med Norges statsminister Erna Solberg i Det hvite hus. </p>

GOD STEMNING: USAs president Donald Trump med Norges statsminister Erna Solberg i Det hvite hus. 

– Det er en stor ære å ha statsminister Solberg fra Norge på besøk, hun har akkurat gjort et godt valg og går løs på minst fire nye år, sa Trump til pressen inne i Det ovale kontor.

Trump tok imot Solberg med et godt håndtrykk, og samtalen mellom de to løp lett og uanstrengt.

– Hun er svært respektert i hjemlandet, svært godt likt i hjemlandet, vi driver mye handel med Norge og jeg vet at dere akkurat har kjøpt mer militært utstyr i form av F-35 og annet utstyr. Jeg gratulerer dere med å ha valgt verdens beste utstyr.

– Norge er en god kunde, en god alliert og en god venn, så det er en ære å ha deg på besøk, sa Trump.

Solberg og Trump har truffet hverandre to ganger før i NATO- og G20-sammenheng, men dagens møte var det første på tomannshånd.

– Dette blir spennende. Mitt mål er å fremme norske interesser og få bekreftet og styrket båndene til vår viktigste allierte, sa Solberg under et pressemøte i forkant av besøket i Det hvite hus.

Det er tredje gang Erna Solberg er i Det hvite hus. Hun tangerer dermed Einar Gerhardsen i antall presidentbesøk, men rekorden er Gro Harlem Brundtlands med fire.

To bolker

Selve samtalene ventes å bli delt i to bolker: Først er det et møte på rundt 20 minutter mellom de to statslederne – under fire øyne. Deretter er det satt av inntil tre kvarter til samtaler mellom den norske og den amerikanske delegasjonen.

– Dette er en mann og en person med stor innflytelse på internasjonal politikk og utvikling. Det er ikke så ofte Norge for anledning til å gjennomføre møter som dette, sier hun.

Hver av delegasjonene teller sju personer, i tillegg til Trump og Solberg. Fra amerikansk side ventes utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, CIA-sjef Mike Pompeo, Trumps stabssjef John F. Kelly og muligens visepresident Mike Pence å være til stede.

Sikkerhetspolitikk

Spørsmål knyttet til sikkerhetssamarbeidet mellom Norge og USA står sentralt for samtalene.

– Vi må skape forståelse for hvor viktig vår geostrategiske posisjon er for NATO-alliansen, sier Solberg.

Blant øvrige temaer blir utviklingen i Midtøsten, Nord-Korea og Afghanistan samt handels- og næringslivssamarbeid mellom Norge og USA.

– Vi har beregnet at norske bedrifter understøtter en halv million arbeidsplasser i USA, sier Solberg, som varsler et stikk mot Trumps mer proteksjonistiske linje i handelspolitikken.

– Jeg har tenkt å framheve at det internasjonale handelssystemet, inkludert WTO, for oss er veldig viktig. Like rammebetingelser er viktig for små land, framholder hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå