Spania nedgraderes

Gjeldsuroen i Europa fortsetter, og onsdag er det Spania som sørger for ny pessimisme.
<b>HENTER SEG INN:</b> Etter nesten to år i resesjon opplever spansk økonomi nå positiv vekst.
HENTER SEG INN: Etter nesten to år i resesjon opplever spansk økonomi nå positiv vekst.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S&P) nedjusterer onsdag sin karakter for Spanias evne til å betjene sin gjeld. Byrået nedgraderer landets kredittrating med ett hakk til AA. S&P legger også til at utsiktene er negative, noe som vanligvis indikerer en ytterligere nedgradering senere.

- Vi tror nå at Spania vil ha en lengre periode med dempet økonomisk vekst, noe som svekker landets budsjettmessige posisjon, skriver S&P i sin analyse.

Spår lavere vekst

S&P uttaler samtidig at de tror den spanske regjeringen vil holde budsjettunderskuddet i balanse, men spår en svakere vekst i BNP i årene fremover.

- Vi tror nå at den årlige BNP-veksten i Spania vil ligge på 0,7 prosent i snitt i perioden 2010-2016, mens vi tidligere spådde en årlig vekst på 1 prosent, skriver S&P.

Kredittvurderingsbyrået viser derimot til at det er stor forskjell mellom situasjonen i Spania og Hellas.

- Spanias evne til å betjene obligasjonsforpliktelsene sine er fortsatt meget sterke og har ikke blitt endret, sier Javier Cantavella Nadal i S&P ifølge Reuters.

Men analytikerne frykter likevel konsekvensene av nedgraderingen.

- Spania er en gorilla i denne sammenhengen. Hellas og Portugal er små land, men Spania er omtrent fem ganger større når det kommer til BNP, sier seniorstrateg Win Thin i Brown Brothers til Reuters.

Åpnet Pandoras eske

Årsaken til nedgraderingen skyldes ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets problemene i Hellas.

- Med Hellas åpnet man Pandoras eske. Hvis Hellas skulle misligholde gjelden sin på en ukontrollert måte, vil de nærliggende finansinstitusjonene mest sannsynlig påføres store tap. Det er dermed ikke rart at andre land også nedgraderes som en følge av dette, sier Andreassen til E24.

Andreassen ser nå tydelige likheter mellom dagens situasjon og det som skjedde med Lehman i USA i fjor høst.

- Markedet undervurderte konsekvensene av Lehman-konkursen, og dette er man nok klar over i dag. Med Lehman friskt i minne vil nok EU og IMF jobbe ekstra hardt for å finne en løsning for Hellas, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tror nå det kan bli en utfordrende tid for de søreuropeiske landene.

- Problemene i Sør-Europa vil nok gå over flere år, sier Andreassen.

Hellas og Portugal

Nedgraderingen av Spania kommer bare en dag etter at S&P nedgraderte Hellas og Spanias naboland Portugal.

S&P nedjusterte sin karakter for Portugals evne til å betjene sin gjeld som følge av usikkerhet om landet vil klare å håndtere sin gjeld med svake økonomiske utsikter.

Byrået nedgraderer landets kredittrating med to hakk til A-minus. Det er kun fire hakk over såkalt "søppel"-status, skriver nyhetsbyrået Reuters. Byrået begrunner nedgraderingene med at de mener de økonomiske utfordringene landet står overfor er forsterket.

Enda verre går det for Hellas som S&P nedgraderer til karakteren er nedgradert tre hakk til BB-pluss, hvilket tilsvarer såkalt "søppel"-karakter.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå