Økte strømpriser løfter inflasjonen

Tropevarme, mangel på regn og lite snø igjen i fjellet sender både strømprisene og inflasjonen oppover.


<p>Illustrasjonsbilde</p>

Illustrasjonsbilde

Statistisk sentralbyrå slapp tirsdag morgen inflasjonstallene for juni som viser en konsumprisindeks som steg fra 2,4 til 2,6 prosent og en kjerneinflasjon som falt noe tilbake fra 1,2 til 1,1 prosent, målt på årsbasis.

Konsumprisindeksen var ventet å stige fra 2,3 til 2,4 prosent, mens kjerneinflasjonen var ventet å stige 1,1 prosent.

– Siden kjerneinflasjonen avtok i tråd med den sentralbanken hadde sett for seg, er det ingen grunn til å tro at nedgangen reduserer sannsynligheten for renteheving i september, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en kommentar, og peker på at kronen styrket seg tre til fire øre mot euroen.

Mens det var økte priser på drivstoff og klær som løftet inflasjonen i mai, og strømprisene som trakk ned, har bildet snudd i juni.

– En solid oppgang i strømprisene bidro mest til økningen i konsumprisene samlet. Etter to måneder med prisnedgang, som ifølge NVE kan sees i sammenheng med høyere temperaturer, rask snøsmelting og mye tilsig i vannmagasinene, ser vi i juni effekten av mindre snø igjen i fjellene og lite nedbør. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,9 prosent i juni, til nytt historisk høyt nivå, skriver SSB.

Byrået peker på at strømprisene har steget 90 prosent siden bunnen i juli 2015.

I tillegg til økte strømpriser, bidro også økte priser på flybilletter (særlig utenlands) til å løfte konsumprisindeksen, men sommersalget på klær og sko, og lavere drivstoffpriser trakk ned, ifølge SSB.

Kjerneinflasjonen er justert for energipriser og avgiftsendringer, og er ifølge Handelsbanken som oftest volatil i sommermånedene.

En prosent lavere uten strømmen

Mens strømprisene trakk inflasjonen ned i mai og opp i juni, har de gjennom det siste året bidratt til å løfte konsumprisindeksen markant.

SSB peker på at strømprisene har økt med 30,7 prosent siden juni i fjor, og at konsumprisindeksen ville økt med 1,6 prosent, og ikke 2,6 prosent, hvis man holdt strømprisoppgangen utenfor.

Gjennom det siste året har oljeprisen steget fra rundt 46 til nesten 70 dollar per fat, noe som har slått ut i oljebaserte produkter. Ifølge SSB har prisene for drivstoff og smøremidler steget med 8,3 prosent siste år.

I samme periode har prisene på klær og sko, samt flybilletter, falt med henholdsvis 3,8 og 3,9 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå