Solid vekst i fastlands-økonomien

Et solid BNP-byks fra september til oktober signaliserer at den svake veksten i tredje kvartal var midlertidig, mener DNB.

Bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge vokste med 1 prosent fra september til oktober, viser ferske tall fra SSB.

Det mener DNB Markets signaliserer at den svake veksten i tredje kvartal var midlertidig, grunnet varmt vær og høye strømpriser i den perioden.

Les også: (+) Kan verdens største firmaer vokse for evig?

– Selv om vi er forsiktige med å legge for mye vekt på de månedlige svingningene i BNP-vekst, tyder den sterke veksten i oktober, sammen med en positiv rapport fra Norges Banks regionale nettverk, på at veksten vil ta seg opp fremover, skriver analytiker Jeanette Strøm Fjære i en kommentar.

DNB venter at sentralbanksjef Øystein Olsen på torsdagens rentemøte vil signalisere renteheving i mars, men at rentebanen vil nedjusteres noe.

Bygg og anlegg flatet ut

I tremånedersperioden august-oktober sammenlignet med forrige tremånedersperiode var veksten på 0,2 prosent.

Jorbruk og fiske er blant de største bidragsyterne til månedsveksten, men i tremånedersperioden trakk disse ned veksten med omtrent 0,3 prosentpoeng.

Bygg og anlegg har bidratt positivt til økonomien i lang tid, men de har de siste tre månedene flatet ut, skriver SSB i en melding.

Kraftnæringen trakk opp veksten i perioden august-oktober med 0,2 prosentpoeng.

Tjenestenæringen viser stabil vekst på 0,4 prosent i tremånedersperioden. Industri og bergverk vokste med 0,5 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå