Statkraft flytter til Brussel for å spare skatt

Det statlige energiselskapet har flyttet sin internbank til Brussel for å spare skatt.

Både Hydro, Orkla og Statkraft har flyttet inn i nye lokaler i Norway House i Brussel. Ifølge Dagens Næringsliv har Statkraft egne grunner for å etablere datterselskap i EU-hovedstaten.

Ved å etablere Statkraft Treasury Center S.A vil selskapet spare store beløp skatt som ellers skulle blitt betalt til norske skattemyndigheter.

- Statkraft er et sterkt norsk selskap med stor og økende internasjonal aktivitet. Vi har en betydelig aktivitet på kontinentet med kontorer i over ti land. Etableringen i Brussel er et resultat av vår internasjonale vekst. Brussel er valgt som senter for finansieringen av interne lån fordi det er nært våre operasjoner på kontinentet og fordi det betyr nærhet til EU som setter rammevilkårene for vårt marked, sier Stein Dale, konserndirektør for finans i Statkraft, til DN.

Skattefordeler

Dale innrømmer overfor DN at dette vil gi store skattemessige fordeler, men ønsker ikke svare på hvor mye Statkraft sparer.

- Det vil variere, men etableringen gir en betydelig skatteeffekt, sier Dale til DN.

Statkraft Treasury er etablert med en egenkapital på 18 milliarder kroner, ifølge Dale.

Statkraft Treasury skal ha ansvar for den interne finansieringen i Statkraft konsernet. I Belgia er det svært gunstige skatteregler for denne type finansselskaper, skriver DN.

Store fradrag

Finansselskaper får store fradrag for beregnet avkastning av innestående kapital. Dette betyr at Statkraft får en mye mindre skatteregning enn de ville fått i Norge.

- Vi regner med en effektiv skattesats på cirka ti prosent på denne virksomheten i Belgia, sier Dale til DN. I Norge ville skattesatsen blitt 28 prosent.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå