Skal bore etter olje i Alaska

StatoilHydro skal lete etter olje i et av verdens hardeste, mest sårbare og omstridte arktiske områder.Miljøorganisasjonen WWF vil at Åslaug Haga skal stanse Helge Lund.
<b>UROLIGE TIDER: </b> Petoro er bekymret over at usikkerheten i internasjonal økonomi gir lavere tempo på norsk sokkel.
UROLIGE TIDER: Petoro er bekymret over at usikkerheten i internasjonal økonomi gir lavere tempo på norsk sokkel.

StatoilHydro

OSE
STL
har kjøpt 16 lisenser i Tsjuktsjerhavet utenfor Alaska for 14,4 millioner dollar. Det melder selskapet i en pressemelding torsdag morgen.

Sårbart

Tsjuktsjerhavet ligger nordvest for fastlandet, nord for Beringstredet. Området er islagt mellom seks og ni måneder i året, og er blant verdens mest sårbare havområder.

Miljøorganisasjonen WWF advarer mot prosjektet.

- StatoilHydro har ikke erfaring fra slike leteområder. WWF mener at StatoilHydro ikke er tjent med å engasjere seg i Tsjuktsjerhavet, og at norske myndigheter må ta grep for å hindre at selskapet går inn i en ny miljøskandale, sier Rasmus Hansson som leder WWF i en pressemelding.

Han peker på at oljeleting her vil føre til store naturinngrep, og kan ødelegge for dyrelivet. Vanlig drift vil ødelegge. I tillegg medfører oljeaktivitet stor fare for utslipp av olje og andre kjemikalier.

- StatoilHydro har på kort tid greid å sverte miljøprofilen sin kraftig med investering i tjæresand i Canada, oljesøl fra Statfjord A og utslipp av sot og CO2 fra Snøhvit, sier Hansson.

Han vil at oljeminister Åslaug Haga skal tvinge StatoilHydro til å trekke seg fra området.

Nytt område

Området er et lite utforsket område uten produksjon og infrastruktur i dag. Nå satser StatoilHydro på å gjøre olje- eller gassfunn i lisensområdet, som ligger 60 kilometer nord for gassfunnet Burger.

- Lisenstildelingen er et steg videre for selskapets fremtidige vekst. Vi skal bruke vår erfaring og kompetanse fra 30 år med olje- og gassvirksomhet i værharde områder på norsk sokkel i det videre arbeidet på de tildelte blokkene, sier Bill Maloney, direktør for Global letevirksomhet i StatoilHydro i en uttalelse.

Shell er størst

StatoilHydro har vunnet 16 lisenser i denne runden. Oljeselskapet Shell har på sin side kjøpt 275 lisenser, til en samlet sum av 2,1 milliarder dollar. ConocoPhillips

NYSE
COP
har betalt 506 millioner dollar for 98 lisenser.

- Våre lisenser er ganske små, men de ligger samlet, så vi er godt fornøyd med uttellingen i runden, sier Kjersti Morstøl, informasjonssjef for internasjonal virksomhet i StatoilHydro.

StatoilHydro var høyeste budgiver på 16 blokker. På 14 av dem sammen med italienske Eni Petroleum. På disse 14 eier Eni en andel på 40 prosent, mens StatoilHydro har 60 prosent. De to siste eier StatoilHydro alene.

StatoilHydro skal være operatør på alle 16 blokkene.

- Det vil gå lang tid før vi kan bore på blokkene. Det er en lang godkjenningsrunde, og det skal konsekvensutredes. Vi må også etablere dialog med andre interesser i området, som urbefolkningen og fiskere, for å sikre de beste løsningene for sameksistens, sier Morstøl.

StatoilHydro la også inn bud på 17 andre felter, hvor selskapet tapte auksjonene.

Bred erfaring

"StatoilHydro har allerede viktige posisjoner i værharde områder utenfor kysten av Norge, Russland og Canada og resultatene av lisenstildelingen i Tsjuktsjerhavet understreker selskapets strategiske ambisjoner og erfaring fra arbeid i arktiske farvann," skriver StatoilHydro i pressemeldingen.

StatoilHydro og Eni vant budrunden mot seks andre selskaper. Budet krever endelig godkjennelse fra Minerals Management Service, noe som kan ta inntil 90 dager.

Aksjekursen i StatoilHydro faller med om lag 1 prosent tirsdag morgen.

Følg aksjekursen i StatoilHydro på Børs24.

Flere økonominyheter fra E24

På forsiden nå