Advarer om denne statsbudsjett-grafen

Tross bedring i norsk økonomi øker regjeringen oljepengebruken for syvende år for rad i 2018, spår økonomer. Men snart må den bremses. Torsdag kommer fasiten.


<p><b>FORTSATT FOT PÅ GASSPEDALEN?</b> Regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) har økt oljepengebruken, som også har steget under tidligere regjeringer. Når skal det stoppe? Kurven viser hvor mange milliarder tre prosent av Oljefondet utgjør, søylene viser hvor mye regjeringen har brukt.</p>

FORTSATT FOT PÅ GASSPEDALEN? Regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) har økt oljepengebruken, som også har steget under tidligere regjeringer. Når skal det stoppe? Kurven viser hvor mange milliarder tre prosent av Oljefondet utgjør, søylene viser hvor mye regjeringen har brukt.

I mange år har norske regjeringer trappet opp bruken av oljepenger.

Regjeringen har økt oljepengebruken kraftig siden årtusenskiftet. Forrige gang regjeringen strammet inn på oljepengebruken var i 2011, og før det i 2006.

Flere økonomer venter et svakt ekspansivt statsbudsjett også i 2018, men både regjeringen og ekspertene tror det blir mindre rom for å øke pengebruken i tiden fremover.

Pensjonsutgiftene øker, og den kraftige veksten i Oljefondet vil neppe fortsette.

I år venter regjeringen å bruke 221 milliarder oljekroner, eller 42.000 kroner per innbygger.

Det er lavere enn regjeringens eget tak på tre prosent av fondets verdi, etter den såkalte «handlingsregelen».

– Kunstig høy verdi

Men Oljefondets verdi har økt uvanlig mye de siste årene, og størrelsen gjør at fondets verdi svinger mye.

Verdien har variert mellom 7.500 milliarder og 8.200 milliarder i år, og ligger for tiden på 8.000 milliarder.

Holder fondet dagens verdi ved inngangen til 2018, kan regjeringen bruke 240 milliarder kroner innenfor handlingsregelen på tre prosent.

Stiger verdien, blir handlingsrommet større.

 <p><b>BREMSER IKKE:</b> Selv om økonomien er på bedringens vei vil regjeringen vil øke stimulansen av økonomien for syvende år på rad neste år, tror økonomer. Her holder finansminister Siv Jensen foredrag om statsfinansene for en gruppe tredjeklassinger på Ullern videregående skole.</p>

BREMSER IKKE: Selv om økonomien er på bedringens vei vil regjeringen vil øke stimulansen av økonomien for syvende år på rad neste år, tror økonomer. Her holder finansminister Siv Jensen foredrag om statsfinansene for en gruppe tredjeklassinger på Ullern videregående skole.

Men dersom verdien mot formodning skulle falle kraftig, og fondet kun var verdt 7.000 milliarder, ville tre prosent utgjøre «bare» 210 milliarder kroner.

Det er mindre enn regjeringens oljepengebruk i år.

– Oljefondets verdi er en faktor som vil påvirke handlingsrommet fremover. Nå har den vært kunstig høy på grunn av valutaeffekten, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Oljefondet har selv sagt at en svakere krone har løftet fondets kroneverdi med over 1.000 milliarder kroner, og denne valutaeffekten kan selvsagt reverseres.

– Utslaget av en betydelig sterkere krone vil kunne bety ekstra mye når budsjettene skal legges fremover, sier Haugland.

 <p><b>KRAFTIG VEKST:</b> Regjeringen har hatt mer oljepenger tilgjengelig for bruk de siste årene, og bruken har også økt mye. Den lyseblå kurven viser hvor mange milliarder tre prosent av Oljefondet utgjør. De mørkeblå søylene viser hvor mye regjeringen har brukt.</p>

KRAFTIG VEKST: Regjeringen har hatt mer oljepenger tilgjengelig for bruk de siste årene, og bruken har også økt mye. Den lyseblå kurven viser hvor mange milliarder tre prosent av Oljefondet utgjør. De mørkeblå søylene viser hvor mye regjeringen har brukt.

Les mer: Kroneløft vil ramme Oljefondet

Jensen letter på gasspedalen

Finansminister Siv Jensen rører ikke bremsen neste år heller, men hun har sagt at hun vil tråkke mindre hardt på gassen enn i de siste årene.

Les mer: Jensen demper bruk av oljepenger

DNB Markets venter at Oljefondets er verdt 8.000 milliarder ved inngangen til 2018, og spår et svakt ekspansivt budsjett med en oljepengebruk på 234 milliarder kroner.

– Det har vært riktig å bruke mye penger, men nå er ikke det argumentet der lenger. Norsk økonomi gjør det vesentlig bedre, og det er ikke behov for de finanspolitiske stimulansene, sier Haugland.

– Da er det duket for prioriteringer, som egentlig ikke har vært gjort de siste årene, legger hun til.

Les mer: Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

– Ikke lenger behov

Også Nordea Markets spår en svak stimulans av økonomien i 2018, men tror den blir svakere enn i de siste seks årene.

– Det blir mindre ekspansivt, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Les mer: Politikerne roper varsku: – Ny virkelighet for oljepengebruken

Saken fortsetter under annonsen.

Han venter at oljepengebruken øker med syv til åtte milliarder kroner neste år.

– Vi har vært gjennom noen år hvor vi har pøst på penger for å motvirke en krise. Nå er det ikke lenger behov for det. I tillegg er vi veldig nær en situasjon hvor vi må øke oljepengebruken mye mer forsiktig for ikke å bryte med handlingsregelen, sier Bruce.

Også NHO venter vekst

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO venter en vekst i oljepengebruken på opp mot 10 milliarder kroner, men helst burde Siv Jensen gi mindre gass, mener NHO-sjeføkonom Øystein Dørum.

– Regjeringen har anslått at gjennomsnittlig innfasing av oljepenger frem til 2030 er på rundt 3 milliarder kroner i året. Gitt dette bør veksten i oljepengebruken være nærmere 0 enn 10 milliarder. Jeg vil ikke være mer presis enn dette, sier Dørum til E24.

– Men jeg tror nok regjeringen heller vil legge seg i øvre del av dette intervallet, sier han.

Få nyhetene først! Last ned Min E24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå