Ny økning av «moroskatten»

Kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer er blant det som blir dyrere når regjeringen foreslår å øke momsen.


<p><b>ØKER AVGIFT:</b> Finansminister Siv Jensen legger i dag frem forslag til nytt statsbudsjett. Her foreslås blant annet en oppjustering av den laveste momssatsen.</p>

ØKER AVGIFT: Finansminister Siv Jensen legger i dag frem forslag til nytt statsbudsjett. Her foreslås blant annet en oppjustering av den laveste momssatsen.

Den laveste momssatsen øktes fra 10 prosent til 12 prosent i regjeringens forslag til statsbudsjett. Økningen gir ekstra inntekter til staten på 530 millioner kroner neste år.

«Dette bidrar til å styrke merverdiavgiften som en generell avgift på forbruk», skriver regjeringen i budsjettforslaget.

Den såkalte lave merverdisatsen omfatter persontransport, overnatting, kringkastingsavgift, samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangement.

Regjeringen erkjenner etter det NTB forstår at økningen vil kunne gi en noe redusert etterspørsel etter disse tjenestene og en lavere omsetning.

Satsen ble sist hevet fra 8 til 10 prosent i 2016.

Få alt om statsbudsjettet i vårt direktestudio!

– Dyrere for folk flest

NHO Reiseliv mener momsøkningen kommer som et sjokk for reiselivsnæringen.

 <p><b>KRITISK:</b> NHOs reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold.</p>

KRITISK: NHOs reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold.

– Det var ikke en del av skatteforliket på Stortinget våren 2016, og bedriftene har stolt på at regjeringen, i motsetning til hva opposisjonen har varslet, vil senke skattene for næringslivet, ikke øke dem, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Også hovedorganisasjonen Virke mener endringen er uheldig for kultur- og reiselivsnæringen.

– Økning i momsen får uten tvil uheldige konsekvenser for næringene. Dette vil føre til dyrere og mindre tilgjengelig kulturtilbud for folk flest. Det vil også føre til at Norge oppleves enda dyrere for turistene som kommer hit, og dermed svekke oss som reiselivsdestinasjon i konkurranse med andre land, sier direktør Line Endresen Normann i Virke Reise Norge og Kultur.

Få siste nytt om statsbudsjettet rett til din mobil!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Unntak og fritak

Av øvrige forslag til endringer i skatter og avgifter foreslås det ellers blant annet endring i personfradrag for lønn, at enkelte beløpsgrenser skal holdes nominelt uendret og uendret nominelt bunnfradrag i formuesskatten.

Konkret når det kommer til merverdiavgiften foreslås det utvidelse av unntak for omsetning fra veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner.

Det foreslås også en utvidelse av unntaket for merverdiavgift for elektrisk kraft i Nord-Norge, samt innføring av merverdiavgiftsfritak for redningsfartøy.

Samlet er endringene i merverdiavgift beregnet til 675 millioner påløpt og 508 millioner bokført.

Hvordan påvirker statsbudsjettet min økonomi? Skatteekspertene svarer i nettmøte!

Merverdi

Merverdiavgiften er en avgift som kreves inn av staten på salg av varer og tjenester.

Øvrige momssatser er 15 prosent for mat og drikke, samt 25 prosent for de fleste andre varer og tjenester.

Enkelte tjenester, som helse og undervisning, er unntatt.

Momsen beregnes basert på salgsvederlaget for varen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå