Regjeringen tror på statlig utbyttefest

Næringsdepartement budsjetter med tre milliarder mer i utbytteinntekter neste år.<p><b>INNTEKTSHOPP:</b> Næringsminister Monica Mæland regner med at selskapene i hennes portefølje vil øke utbetalingene av utbytte.</p>

INNTEKTSHOPP: Næringsminister Monica Mæland regner med at selskapene i hennes portefølje vil øke utbetalingene av utbytte.

Den statlige kraftgiganten Statkraft har mang en gang kommet regjeringen til unnsetning når statsbudsjettet gjøres opp.

En solid utbytteøkning fra Statkraft er den viktigste faktoren bak at Nærings- og fiskeridepartementet budsjetterer med en økning i utbytte fra selskapene departementet eier eller har eierandeler i med tre milliarder kroner til 16,4 milliarder.

Opp 2,4 milliarder

En viktig forklaring på oppgangen er at regjeringen budsjetterer med et utbytte fra Statkraft på i underkant av 4,2 milliarder kroner neste år. Det er en økning fra 2,4 milliarder kroner år.

Systemet for beregningen av Statskrafts utbytte til staten ble forøvrig lagt om i vår og det budsjetterte utbyttet for 2018 synes å være i tråd med det nye systemet.

Også i 2018 ønsker regjeringen å tappe investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer med et utbytte på 250 millioner kroner.

Regjeringen foretar ingen egen vurdering av utbyttene som statens aksjer i børsnoterte selskaper vil gi.

Telenor gir mest

I budsjettet er utbyttenivået fra i år videreført. Slå det til blir Telenor største bidragsyter med et utbytte på 6,3 milliarder kroner.

Den neste største utbyttekilden blant de børsnoterte selskapene er DNB som i år ga staten 3,2 milliarder kroner i utbytte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå