Steinar Juel: - Renten er for lav

Sjeføkonom Steinar Juel mener renten er for lav, og boligprisene for høye.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener styringsrenten fra Norges Bank er for lav.

- Jeg ville stanset på 3,5 til 4 prosent, sier Juel på fremleggelse av bankens konjunkturrapport "Økonomisk Oversikt" tirsdag.

Nå er styringsrenten fra Norges Bank på 3,0 prosent, og banken har signalisert videre kutt.

- Vi skyver bare problemet foran oss med denne lave renten, sier Juel.

Han mener pengemarkedsrenten som en tommelfingerregel ikke bør under 4-4,5 prosent. Denne renten ligger gjerne 0,5 prosentpoeng høyere enn styringsrenten.

Gjelden må ned

De siste årene har norske husholdninger økt gjelden kraftig. For kraftig, mener de fleste analytikere. Rentekuttene de siste ukene fører til at gjeldsveksten ikke kommer så langt ned som den burde.

- Dermed faller boligprisene mindre enn optimalt. Boligprisene har steget kraftig og lenge, og vi trengte en korreksjon. Den korreksjonen vi har fått, er ikke nok, sier Juel til E24.

Han mener at dagens rentekutt fører til at norske låntagere ikke lærer seg at kapital faktisk koster.

- Hvis de tar for store lån, lærer de at Gjedrem alltid kommer til unnsetning. Ved å senke renten så lavt som nå går vi glipp av en viktig disiplinerende effekt for norske låntakere, sier han.

Sjeføkonomen peker på at sentralbankene konsekvent er for trege med å sette opp renten.

- Det er mer populært å kutte renten. Dermed kreves det bedre og mer håndfaste beviser for å heve, og sentralbankene hever derfor ofte for sent, både i Norge og USA, sier Juel.

Må tåle lavere vekst

I stedet for å stimulere økonomien gjennom rentekutt, synes Nordeas sjeføkonom at staten burde benytte statsbudsjettet til dette formålet.

- Skattekutt er bedre, særlig til forbrukerne. Momskutt er et alternativ, sier han.

- Og så må vi tåle lavere vekst en periode, avslutter han.

E24-LESER: "Boligprisene har steget altfor mye fordi renta har vært altfor lav altfor lenge, folk må forstå at det koster å låne penger, først da får vi en bærekraftig økonomi."

Les også kommentaren til Juels kollega Erik Bruce: Staten kan ikke hindre dårlige tider

På forsiden nå