Sterk motstand mot globale handelsavtaler i flere byer

Det ble holdt protestmarkeringer fra Finnmark i nord til Agder i sør på det som var den globale aksjonsdagen mot de nye handelsavtalene TISA og TTIP lørdag.

<p><b>DEMONSTRASJON:</b> I Tyskland har motstanden mot TTIP vært stor. Bildet er fra et protesttog i Berlin lørdag.</p>

DEMONSTRASJON: I Tyskland har motstanden mot TTIP vært stor. Bildet er fra et protesttog i Berlin lørdag.

I Alta, Tromsø, Narvik, Svolvær, Trondheim, Voss, Oslo, Ski, Follo og Kristiansand markerte folk sin motstand mot de to omstridte handelsavtalene som ligger på forhandlingsbordet mellom henholdsvis 50 medlemsland i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og EU og USA.

Fagforbundet, Nei til EU, Attac og partiene Rødt og SV sto bak protestene fordi de frykter at handelsavtalene vil føre til privatisering av offentlige tjenester.

– Det er en del presserende elementer i disse avtalene. TISA-avtalen vil innskrenke det politiske handlingsrommet i Norge og føre til at vi blir tvunget til å konkurranseutsette tjenester – uten en ordentlig debatt i forkant, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland til NTB.

TISA-forhandlingene pågår mellom 50 WTO-land, inkludert Norge, og skal munne ut i en flerstatlig avtale om handel med tjenester. Den vil omfatte nær 70 prosent av det globale markedet for tjenester.

Ifølge Attac er definisjonen på offentlige tjenester som brukes i den foreløpige TISA-avtalen for bred, noe som kan føre til at Norge må konkurranseutsette tjenester som vi ikke ønsker, i verste fall innen utdanning- og helsesektoren, ifølge Attac.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå