- Sterkeste arbeidsmarked på 12 år i USA

Alle pilene i det amerikanske arbeidsmarkedet peker riktig vei.

<p>KØ: Jobbsøkere står i kø i Portland i delstaten Oregon i USA. Men arbeidsmarkedet er inne i en knallperiode, viser sammenstilling av ulike ferske tall.</p><p> </p>

KØ: Jobbsøkere står i kø i Portland i delstaten Oregon i USA. Men arbeidsmarkedet er inne i en knallperiode, viser sammenstilling av ulike ferske tall.

 

Det ble skapt 227.000 nye jobber i USA i februar, viste ferske tall fra myndighetene fredag. Samtidig ble tallene for januar og desember oppjustert.

Dette betyr at det for tredje måned på rad ble skapt over 200.000 nye jobber i USA, og veksten har ikke skjedd raskere på mange år.

Men opprettelsen av nye jobber er ikke det eneste tegnet på at det går bra i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Arbeidsdepartementet kunne fredag også rapportere at antallet sysselsatte amerikanere økte med 428.000 i februar, etter den enestående veksten på 847.000 i januar.

Seks gode måneder

Siden den amerikanske økonomien gikk i en skikkelig skvis under forrige sommers politikerkrangel om statsbudsjettet og USAs tak for nivået på offentlig gjeld, har antallet sysselsatte økt med 2,3 millioner.

Ifølge Market Watch er dette den sterkeste veksten siden tidlig i år 2000, da dotcom-boblem nærmet seg bristepunktet. Altså den sterkeste på 12 år.

De siste seks månedene har også arbeidsledigheten i USA dalt. Fra å stange mot tosifrede tall, er den nå nede i 8,3 prosent.

For aldersgruppen over 25 år har ledigheten nå falt til under 7 prosent.

Motstår kritikken

Hver gang jobbtallene legges frem, kommer kritikere på banen og sier at det ikke hjelper med nye jobber og økt sysselsetting, så lenge folk i desperasjon over det dårlige arbeidsmarkedet gir opp å søke.

Men ifølge statistikken stemmer ikke slike påstander med totalbildet:

De siste seks månedene har arbeidsstokken, antallet i den voksne befolkningen som har jobb pluss antallet som er registrert som arbeidsledig/søkende, også vokst.

Oppgangen er på 1,2 millioner.

Samtidig har også antallet som søker om arbeidsledighetstrygd, tall på dette kommer hver uke i USA, falt. Fireukerssnittet er nå 50.000 personer lavere enn for seks måneder siden.

På forsiden nå