Støre ber KrF og Venstre stemme ja to ganger

Aps finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre kritiserer kull-kompromisset mellom sentrum og Solberg-regjeringen.

<p><b>KRITISK:</b> Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er kritisk til den borgerlige enigheten.</p>

KRITISK: Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er kritisk til den borgerlige enigheten.

- Det er ingen motsetning mellom å gjennomføre en utredning og gjennomføre det ene viktige skrittet på kullselskaper nå, sier Gahr Støre til E24/VG.

Han sier det er fullt mulig å gjøre to ting samtidig og oppfordrer sentrum til å stemme ja to ganger:

– Vi vil stemme for begge deler. Det håper jeg Venstre og KrF gjør også.

Borgerlig enighet

Regjeringspartiene Høyre og Frp og sentrumspartiene Venstre og KrF har kommet frem til et kompromiss i striden om oljefondet skal kutte investeringer i kull-industrien: En uavhengig ekspertgruppe skal vurdere å avvikle oljefondets investeringer i olje-, gass- og kullselskaper. Utredningen skal være ferdig neste år.

Enigheten betyr at det trolig ikke er flertall for forslaget til Arbeiderpartiet som raskere vil trekke fondet ut av kullselskaper.

SVs Snorre Valen reagerer på at Venstre og KrF nå trekker sin støtte til forslaget om å trekke Statens pensjonsfond utland (oljefondet) ut av kull.

- Venstre og KrF blokkerer nå for et reelt miljøflertall på Stortinget. Nå er saken utsatt på ubestemt tid, sier stortingsrepresentant for SV Snorre Valen.

- Byttet bort

Han fremholder at forslaget som Venstre og KrF nå stemmer i mot ville ført til at rene kullselskaper ville blitt ekskludert fra oljefondet allerede i vår, og Valen hadde regnet med støtte fra Venstre og KrF i denne saken.

- Jeg registrerer at de skal utrede konsekvensene av uttrekk. Det er vel og bra, og det blir spennende å se resultatet av det. Men her har Venstre og KrF byttet bort et reelt politisk flertall mot at et Frp-styrt finansdepartement skal utrede saken en gang til neste år, sier Valen.

Han viser også til at statssekretær i Finansdepartementet Paal Bjørnestad (Frp) tidligere denne uken advarte om at det ville være for dyrt å trekke seg ut av kull.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå