Boris Johnson i brexit-tale: – Ikke godt nok å skryte av at vi vant

Storbritannias utenriksminister forsøkte å berolige tre ulike typer brexit-angst i sin tale onsdag. Hverken økonomien, sikkerheten eller det internasjonale samarbeidet står i fare, mener han. 

Britain's Foreign Secretary Boris Johnson delivers a speech on Brexit at the Policy Exchange in central London, Britain, February 14, 2018. REUTERS/Peter Nicholls
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson delivers a speech on Brexit at the Policy Exchange in central London, Britain, February 14, 2018. REUTERS/Peter Nicholls

– Jeg snakket nettopp med en borger som vurderte å flytte til Canada på grunn av brexit.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson brukte sin brexit-tale onsdag, den første i serien «veien til brexit», til å berolige briter som frykter konsekvensene av bruddet med EU. 

Bakgrunn: Theresa May skal stake ut «veien til brexit»

– Vi må anerkjenne sorgen og fremmedgjøringen der ute. Frykten og angsten til dem som skriker til meg og plager meg på gaten.

– Men vi må også unngå en ny folkeavstemning som kan føre til at folk føler seg forrådt. Flere stemte for Brexit enn noe annet i vårt lands historie. Avstemning nummer to vil gi årevis med krangling, noe hele landet vil tape på. La oss heller bygge et sterkt globalt Storbritannia, for det er i hovedsak selvtillit dette handler om, sa Johnson under pressekonferansen.

– Tre typer brexit-angst 

Johnson mener det finnes tre typer «brexit-angst» i den britiske befolkningen. 

– Den første angsten er at brexit er en geostrategisk feil. Storbritannia er en øy med mindre enn 1 prosent av verdens befolkning. Europa har sørget for vår sikkerhet og vi har sørget for Europas sikkerhet. Folk frykter at vi skal bli mer sårbare. 

– Den andre angsten er at vi skal dra opp en slags hengebro mellom oss og europeisk kultur. At Brexit er synonymt med nasjonalisme, smålighet og fremmedfrykt. 

– Den tredje angsten er at Storbritannia skal bli fattigere. Fellesmarkedet og skatteunionen vekker overraskende sterke følelser. 

– Bare prøv å bli skiinstruktør i Frankrike

Målet med talen var å overbevise tvilerne om at brexit blir en suksess. 

– Det har blitt åpenbart at vi ikke kan ta argumentene for brexit forgjeves og la saken tale for seg selv. Vi som vant brexit-avstemningen kan ikke skryte og lene oss tilbake i selvtilfredshet. Det er ikke nok å si «Vi vant, bli ferdig med det».

Johnson brukte derfor anledning til å beskylde EU for å lage obskure ordninger og for å jobbe mot en europeisk superstat, noe EU-president Jean-Claude Juncker kalte «totalt meningsløst» på en pressekonferanse rett etterpå. 

– Fellesmarkedet er ikke alltid en edens hage av konformitet, slik mange tror. Bare prøv å bli skiinstruktør i Frankrike!

– Hvor mange kjenner navnet på sine europeiske ministre? Folk som plager meg på gaten vet i hvert fall hvem jeg er. Vi må ha muligheten til å finne ansvarlige politikere og fjerne dem fra makten om nødvendig, sa Johnson. 

– Handler ikke om å spise lever og spam

Budskapet til alle tvilere var følgende: Brexit skal gjøre Storbritannia til en sterkere, global spiller og et mer demokratisk og rikt land for alle. Johnson leverte budskapet ved å adressere de tre angst-typene. 

– Vårt løfte om å forsvare Europa er ukondisjonelt. Vi bruker mest av alle på nødhjelp og forsvar. Jeg har, for eksempel, nettopp snakket med britiske tropper som har blitt avløst i Estland. 

– Vi skal ikke skille oss fra europeisk kultur, men vi må ha kontroll over grensene våre. Høyreekstremismen er på fremmarsj i Schengen-området hvor det ikke er kontroll. Men briter vil fortsette å kjøpe billige flyturer for å holde utdrikningslag i antikke byer. Og hvis du flyr over Den engelske kanal, ser du hvor smal den er. 

–  Brexit handler heller ikke om å gå tilbake til å spise lever og spam fra en 1950-tallsmeny, men er et uttrykk for et legitimt og naturlig ønske om folkestyre. Mesteparten av den økonomiske veksten kommer nå utenfor EU, særlig i Asia. Storbritannia vil derfor snu seg mer og mer mot resten av verden. 

– Ikke dra til Canada 

Utenriksministeren argumenterte med at den britiske folkesjelen vil bli det økonomiske trumfkortet i fremtiden. 

– Britenes genialitet ligger i den demokratiske politikken. Vi ledet den industrielle revolusjonen og avskaffet slaveriet. Vi er en nasjon med oppfinnere, designere, advokater og vannsklie-testere. 

Nøkkelen til britisk suksess er å gjøre ting på egne premisser, mener Johnson.

– Vi vil fiske vår egen fisk. Kutte momsen på egne produkter. Bygge husene ungdommen trenger. Bruke «brexit-bonusen» på helsevesenet. Utvikle nye finansielle tjenester og instrumenter. Men det blir i hvert fall vår egen avgjørelse. Vi skal lage våre egne lover og skape den beste plattformen for økonomisk vekst, sa Johnson.

– Så ikke dra til Canada! Storbritannia er på vei til å ta ledelsen i den moderne verden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå