London-ordfører vil innføre priskontroll på husleie – forslaget slaktes av økonomiprofessor

Sadiq Khan krever utvidede fullmakter for å kjempe mot et galopperende utleiemarked i London. – Uklokt, sier Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo.


<p><b>STIGER:</b> Leieprisene i London steg med 35 prosent fra 2011 til 2018. Den gjennomsnittlige husleien er nå på nesten 16.000 kroner i måneden.</p>

STIGER: Leieprisene i London steg med 35 prosent fra 2011 til 2018. Den gjennomsnittlige husleien er nå på nesten 16.000 kroner i måneden.

Ordføreren i den engelsk hovedstaden tar til ordet for å gjøre noe med de økende i leieprisene, skriver flere britisk medier.

Khan har per i dag ikke noen formell makt over det private utleiemarkedet i verdensmetropolen. Nå krever han utvidede fullmakter for å kunne «fundamentalt rebalansere Londons private leiemarkedet», ifølge BBC.

Forslaget om priskontroll i leiemarkedet kommer frem i den ferske rapporten «Reforming Private Renting».

 <p><b>VIL REGULERE:</b> London-ordfører Sadiq Khan mener priskontroll er svaret på de økende leieprisene.</p>

VIL REGULERE: London-ordfører Sadiq Khan mener priskontroll er svaret på de økende leieprisene.

Leiepriser til værs

Den britiske statskanalen viser til at den månedlige husleien i London i snitt økte med 35 prosent fra 2011 til 2018, fra 1.095 pund til 1.473 pund. I norske kroner er det en økning fra 11.800 kroner til 15.800 kroner. 

Det er betydelig forskjell på å være leietagere i og utenfor hovedstaden. I London utgjør husleien i snitt 42 prosent av samlet inntekt i hver husholdning, mens for resten av landet ligger leien på 30 prosent av inntekt.

Finnes bedre løsninger

Regulering av leieprisene får lite støtte hos økonomiprofessor Kjetil Storesletten.

– Jeg vil sitere den svenske økonomen Assar Lindbeck: Den enkleste måten å ødelegge en by på, nest etter å bombe den, er å innføre leiekontroll, sier Storesletten på telefon til E24 fra feriering på hytta.

 <p><b>NEI TIL PRISKONTROLL:</b> Kjetil Storesletten er professor ved Økonomisk institutt ved UiO og sitter i Norges Banks hovedstyre.</p>

NEI TIL PRISKONTROLL: Kjetil Storesletten er professor ved Økonomisk institutt ved UiO og sitter i Norges Banks hovedstyre.

Han peker på at priskontroll skaper ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i utleiemarkedet.

– Det vil ikke lønne seg for dem som eier leiegårder å investere i dem, sier Storesletten og legger til:

– Det man alternativt kan gjøre for å få ned husleiene, er å øke tilbudet av boliger i byen, eller gjøre det lettere å bo utenfor byen.

Følgende virkemidler er derfor langt mer hensiktsmessige enn leiekontroll ifølge Storesletten: bedre kollektivtrafikk, tillatte mer bygging i høyden og mindre enheter.

– Alle de tiltakene burde Oslo gjennomføre, sier professoren som selv har sitt eget favorittprosjekt i hovedstaden:

– Bygge blokker fra Bogstad til Sørkedalen og hekte på en ny T-banelinje fra Majorstua til innerst i Sørkedalen. Da kan du bytte ut 1.000 kuer med 200.000 mennesker.

Stockholm er skrekkeksempelet

Økonomiprofessoren viser til at i Norge hadde vi leiekontroll for eldre boliger i Oslo og Trondheim frem til 2010.

– Ettersom husleien kom veldig i utakt med markedsleien, så man at standarden på leiegårdene gikk veldig ned.

– Ingen ville bygge nye leiegårder fordi det ikke lønnet seg. Det ble rasjonering på leieobjekter og penger ble betalt under bordet, forteller Storesletten.

Også hos våre naboer i øst kan man se konsekvensene av leiekontroll, ifølge Storesletten. 

– Jeg tror alle er enige om at Stockholm er et grelt eksempel.

Der har de hatt såkalte «hyresreguleringer» så lenge som siden etter andre verdenskrig.

– Det er vanskelig å leie bolig i Stockholm. Du må helst kjenne noen eller du må kjøpe. Hvis du er øvre middelklasse er det greit nok, men er du en vanlig familie kan det være vanskelig å kjøpe, sier professoren.

Har man først innført leiekontroll vil leietagerne som har billigkontrakter gjerne at ordningen videreføres. Professoren mener det har manglet politisk vilje blant politikerne i Stockholm til å avvikle husleiereguleringer.

– Avvikling gradvis er måten å gjøre det på, mener Storesletten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå