May mister flertallet: – Det verst tenkelige utfallet

Pundet har stupt etter et overraskende svakt valg for det konservative partiet. Flere mener valget kan komplisere Storbritannias brexitforhandlinger.


<p>VALGNEDERLAG: Det konservative partiet og leder Theresa May mister flertallet i det britiske parlamentet. Det kan komplisere forhandlingene om brexit.</p>

VALGNEDERLAG: Det konservative partiet og leder Theresa May mister flertallet i det britiske parlamentet. Det kan komplisere forhandlingene om brexit.

Storbritannias statsminister Theresa May har tidligere antydet at hun ikke kan fortsette som statsminister dersom hun og det konservative partiet mister flertallet i det britiske parlamentet. Stemmetellingen er fortsatt ikke over, men det er nå klart at dette vil skje, skriver BBC.

BBC estimerer at Det konservative partiet vil få 318 seter i parlamentet, der det trengs 326 seter for å sikre flertall.

Markedsreaksjonen på valgresultatet har vært negativ, og det britiske pundet har svekket seg markant mot utenlandske valutaer. Ett pund koster i skrivende stund 1,277 dollar, mot 1,295 dollar før den første valgdagsmålingen ble lagt frem.

– Skaper ytterligere usikkerhet

Før målingen kostet ett pund 1,155 euro, mens det i skrivende stund koster 1,139 euro. Ett pund koster nå 10,845 kroner, mot 11 kroner før målingen.

– Fra et markedsperspektiv er et resultat uten et klart flertall sett på som det verst tenkelige utfallet av dette valget, fordi det skaper ytterligere usikkerhet for Storbritannias brexit-forhandlinger med EU, sier Jameel Ahmad, visepresident for markedsanalyse i FXTM til Marketwatch.

– Den eneste grunnen for å ta ut nyvalg var at Theresa May skulle styrke sin posisjon i forhandlingene, men dette utfallet tilsier at det har slått tilbake på henne og vil resultere i ytterlig politisk usikkerhet, sier han.

Kan komplisere brexitforhandlingene

Det konservative partiet vil fortsatt være det største partiet i Storbritannia etter valget, og vil trolig fortsette i regjering med støtte fra ett eller flere andre partier. Men denne situasjonen kan gjøre brexitforhandlingene med EU mer komplisert, sier Guntram Wolff i den Brusselbaserte tankesmien Bruegel til CNBC.

– Det kan bli umulig å finne et kompromiss på grunn av det politiske presset i Storbritannia. Så et scenario uten noen avtale kan bli mer sannsynlig, sier han.

Toppsjef Karel Lannoo i Centre for European Policy Studies mener at selv et lite flertall ville vært til liten hjelp for May.

– Det vil bety mye interne stridigheter i Det konservative partiet, og dette vil heller ikke være bra for EU, da man ikke får noen klar posisjon, sier Lannoo til CNBC.

Han får støtte av sjefinvestor Mark Haefele i UBS Wealth Management.

– Brexitforhandlingene vil nå trolig bli enda mer forstyrrende for markedet, og mulighetene for enda et valg øker faren for utsettelser, noe som kan føre til Storbritannia blir værende uten en avklart avtale, sier Haefele til Financial Times.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå