Terra-kommune får ja til delvis privatfinansiert flyplass

Spleiselag gir ny hovedflyplass på Helgeland.

Med 300 millioner kroner fra det lokale næringslivet og 300 millioner kroner fra kommunekassa har Rana-ordfører Geir Waage fått det han vil.

Fredag har han fått beskjeden han har ønsket fra Stortinget. Staten kommer til å hoste opp de siste 1,5 milliarder kronene de trenger for å realisere ny hovedflyplass på Helgeland.

Pengene kommer i andre periode av Nasjonal transportplan.

– En gledens dag

Men når avtalene er på plass vil pengene som kommunen og det lokale næringslivet har hostet opp sørge for at byggearbeidene kan starte .

- Dette er en gledens dag for Mo i Rana og for regionen vår. Ny flyplass betyr at vår region får et flyplass på linje med andre deler av landet. Ny flyplass er det prosjektet som vil gi vekst vil vår region. Dette vil gi flere arbeidsplasser og flere innbygger, sier Waage til E24.

Ifølge Waage vil den nye storflyplassen ikke føre til at noen av de eksisterende småflyplassene blir lagt ned.

– Jeg er glad for at stortingspolitikerne garanterer for at ingen av de eksisterende småflyplassene legges ned, sier han.

I de første planene fra Avinor var det en forutsetning at en av småflyplassene skulle legges ned dersom det skulle bygges ny hovedflyplass i regionen.

Waage vil i dag ikke være presis på når byggearbeidene kan starte.

Men pengene fra staten vil først være på plass etter 2023.

Tapte stort i USA

For mange er Rana kommune, og ordfører Waage, mest kjent fra den såkalte Terra-saken hvor Rana kommune og andre kraftkommuner investerte og tapte hundrevis av millioner kroner på kompliserte investeringer i markedet for råtne boliglån i USA gjennom Terra Securities og Citigroup.

Da planene om kommunens og det private næringslivets bidrag for å få flyplassplanene realisert understreket Waage at kommunen hadde penger på bok til tross for Terra-saken.

– Vi reiste oss etter stålkrisen i 1989 og vi har også reist oss etter Terra-saken. Vi er en kommune som har vært i stand til å omstille oss og spare penger. Det som er viktig nå er å skape vekst og får vi en ny flyplass er det det viktigste veksttiltaket vi kan gjøre for Rana og for regionen, sa Waage til E24.

Terra-saken er historie nå og når alle rettstvister er avklart anslår Waage at det opprinnelige tapet på 239 millioner kroner blir slanket til rundt 100 millioner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå