Studenter svindler staten for borteboerstipend

Flere studenter svindler til seg borteboerstipend fra Lånekassen. Nå vil Lånekassen ha flere kontroller.

<p><b>OMFATTENDE SVINDEL:</b> Studenter kan ha svindlet Lånekassen for 72 millioner kroner i borteboerstipend forrige studieår.<br/></p>

OMFATTENDE SVINDEL: Studenter kan ha svindlet Lånekassen for 72 millioner kroner i borteboerstipend forrige studieår.

En omfattende kontrollaksjon fra Lånekassen viser at studenter kan ha svindlet til seg studiestipend for til sammen 72 millioner kroner i forrige studieår, skriver Universitas.

Svindlerne er studenter som utgir seg for å være borteboere ved å oppgi falsk adresse.

Lånekassen gjennomførte nettopp en bokontroll, hvor de kontrollerte 1.000 studenter som har oppgitt å være borteboere i inneværende studieår. 4,5 prosent, kunne ikke dokumentere at de bodde borte. For et år siden var andelen 3,6 prosent.

Det er bare studenter som bor borte som har rett til å få omgjort opp til 40 prosent av lånet til stipend etter bestått eksamen.

Ifølge Lånekassen har det foreløpig ikke vært noen tilfeller av borteboer-svindel som har vært grove nok til at de ble anmeldt til politiet. En student som blir tatt for juks, kan miste retten til å motta støtte, betalingsutsettelse og rentefritak.

– Det vanligste er at studenten mister retten i like mange semestre som vedkommende har jukset til seg stipend. I de mest alvorlige tilfellene stiller vi krav om umiddelbar tilbakebetaling av hele det uberettigede støttebeløpet, forteller Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.

Les også:

Ytterligere nedgang i Lånekassens fastrente

Studiestøtten holder ikke tritt med lønnsveksten

BI legger ned i Drammen og Kristiansand

På forsiden nå