Svein Harald Øygard ny sentralbanksjef på Island

Svein Harald Øygard er ansatt som midlertidig sentralbanksjef på Island.
<b>NYE SJEFER:</b> Islands nye sentralbanksjef Svein Harald Øygard (t.h.) sammen med sin nestsjef Arnór Sighvatsson på dagens pressekonferanse.
NYE SJEFER: Islands nye sentralbanksjef Svein Harald Øygard (t.h.) sammen med sin nestsjef Arnór Sighvatsson på dagens pressekonferanse.

McKinsey-konsulenten Svein Harald Øygard blir ny sentralbanksjef på Island. Øygard har tidligere ledet McKinsey-kontoret i Oslo.

- Vår hovedprioritet er å styrke kronen og etablere et velfungerende kredittmarked. Vi vil også støtte opp om restruktureringen av bankene, som vil utgjøre et bedre rammeverk for bedrifter, sier Øygard på en pressekonferanse kort tid etter at utnevnelsen har blitt kjent, ifølge Reuters.

Han ønsker ikke å oppgi noen fremdriftsplan for når kredittskvisen vil løsne på Island.

- Kjempeflink fyr

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er svært positiv til valget av Øygard som ny sentralbanksjef.

- Han er en kjempeflink fyr, som nok forstår Islands problemer bedre enn mange islendinger. Det er et veldig artig valg, sier Andreassen til E24.

Han kjenner Øygard svært godt.

Ifølge Sedlabanki skal lsland nå innføre et mer normalt system, med en sentralbanksjef og en visesentralbanksjef. Øygard blir altså toppsjefen. Arnór Sighvatsson, som i dag er sjeføkonom ved Sedlabanki, blir visesentralbanksjef.

Det går frem av pressemeldingen fra sentralbanken at begge de nye sjefene vil sitte relativt kort.

Den islandske sentralbanken vil holde en pressekonferanse klokken 11.30 fredag formiddag.

Byråkrat og konsulent

Han var statssekretær i Finansdepartementet fra 1990 til 1994, under Sigbjørn Johnsen. Her var han blant annet ansvarlig for skattereformen i 1992.

Han jobbet også mye med den norske bank- og kredittkrisen tidlig på 1990-tallet.

Han har også jobbet i Norges Bank, og vært gruppesekretær for Arbeiderpartiet på Stortinget. Siden 1995 har han jobbet i det kjente konsulentselskapet.

Øygard er født i 1960, og er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo.

Godt betalt

Øygard kommer fra en godt betalt jobb i McKinsey. Ligningsinntekten var på 5,2 millioner kroner i 2007, og formuen var på 15,6 millioner kroner. Han betale 2,4 millioner kroner i skatt.

Året før var Øygard ført opp med en ligningsinntekt på 4,4 millioner kroner og en formue på 3,6 millioner kroner. Da betalte han 1,8 millioner kroner i skatt.

Et land i krise

Den islandske økonomien har vært i fritt fall det siste året. Landet hadde tre store banker, som alle gikk overende og overtatt av staten i fjor høst.

Husholdningene har tatt opp store lån de siste årene, tildels i utenlandsk valuta. Den islandske kronen har falt kraftig det siste året, noe som øker gjeldsbelastningen.

- Landet går nå gjennom en sjokkterapi, som knapt noe vestlig land har opplevd tidligere. Men så har knapt noe land vært vanskjøttet på samme måte, sier Andreassen.

Han mener at et fungerende banksystem er blir den første og viktigste oppgaven Islands neste sentralbanksjef tar på seg.

- Øygard kan helt sikkert hjelpe til med å få landet på fote, sier Andreassen.

Styringsrenten på Island er nå 18 prosent. Ifølge Sedlabanki fastsettes renten av en pengepolitisk komite, om lag som i Norge i dag.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå