Svensk inflasjon øker

Svenske kroner stiger i kurs etter nye pristall.

<p><b>LOKKER NORDMENN:</b> Lave priser lokker mange nordmenn til alle butikkene som ligger like over grensen til Svergie.</p>

LOKKER NORDMENN: Lave priser lokker mange nordmenn til alle butikkene som ligger like over grensen til Svergie.

Ny statistikk i Sverige demper frykten for fallende inflasjon.

Den såkalte kjerneinflasjonen havnet på 0,8 prosent på årsbasis, melder Statistiska Centralbyrån (SCB) tirsdag morgen.

Det innebærer en økning fra 0,7 prosent i november og desember-inflasjonen er også høyere enn det analytikere hadde sett for seg på forhån.

De ventet at kjerneinflasjonen skulle havne på 0,6 prosent på årsbasis i desember.

De nye inflasjonstallene er også noe høyere enn hva den svenske sentralbanken hadde i sine prognoser.

Rentekutt

Lav inflasjon har vært et problem for Riksbanken som kuttet sin styringsrente til 0,75 prosent i desember i et forsøk på å få opp inflasjonen.


Ettersom inflasjonen nå er noe høyere enn Riksbankens prognoser reduserer det sannsynligheten for nye kutt i den svenske styringsrenten.

Derfor blir også den svenske kronen noe dyrere. Umiddelbart økte prisen for en svensk hundrelapp fra 94,05 kroner til 94,55 kroner da de nye inflasjonstallene ble kjent. Det innebærer isolert sett at det blir litt dyrer for oss nordmenn å handle varer og tjenester i Sverige.

Men selv om inflasjonen tok seg litt opp i desember er den langt lavere enn inflasjonsmålet på 2,0 prosent som Riksbanken er satt til å styre etter.

Fortsatt utfordring

Dermed er lav inflasjon fortsatt en utfordring for Riksbanken og noe som svekker mulighetene for en fremtidig renteoppgang hos våre naboer i øst.

Også den europeiske sentralbanken sliter med for lav inflasjon.

Både fra Frankrike og Italia har det nylig kommet statistikk som viser at inflasjonen er på vei ned.

Senere i uken kommer endelige tall for inflasjonen i eurosonen i sin helhet i desember. De foreløpige tallene viste en inflasjon på 0,8 prosent.

Fallende inflasjon var en av forklaringene på at ESB i november kutter styringsrenten til rekordlave 0,25 prosent.

Deflasjonsfrykt

Men inflasjonen holder seg fortsatt lav og ligger under 1,0 prosent noe som vekker opp frykt for deflasjon. ESB har et mål om å holde inflasjonen på nær 2,0 prosent over tid.

Deflasjon innebærer langvarig fall i priser og etterspørsel. Når prisene faller, fører det gjerne til at innkjøp utsettes i påvente av lavere priser noe som i seg selv fører til lavere økonomisk vekst eller til og med ny resesjon.

Det er noe eurolandene frykter midt i arbeidet med å få valutasamarbeidet ut av krisen.

Den lave inflasjonen i eurosonen demper inflasjonspresset også i Norge og reduserer effekten av svakere kronekurs.

Kjerneinflasjonen i Norge havnet på 2,0 prosent på årsbasis i desember, hvilket var betydelig lavere enn de 2,3 prosentene som var ventet på forhånd.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå