Svensk oljemilliardær får smake sanksjonspisken

USA knytter et av verdens største oljehandelsselskaper til Vladimir Putin.

<p><b>KÅRET TIL MILLIARDÆR:</b> Torbjörn Törnqvist er med på Forbes årlige liste over de rikeste personene i verden. Her fotografert under en konferanse i London i fjor.<br/></p>

KÅRET TIL MILLIARDÆR: Torbjörn Törnqvist er med på Forbes årlige liste over de rikeste personene i verden. Her fotografert under en konferanse i London i fjor.

Den anonyme svenske oljemilliardæren Torbjörn Törnqvist har kommet i begivenhetens sentrum i konflikten mellom Russland og USA.

I listen over russiske oligarker som USA nå innfører sanksjoner mot er russeren Gennady Timchenko.

Timchenko blir av det amerikanske finansdepartementet beskrevet som en person som er kontrollert av eller har opptrådt på vegne av ledende russiske regjeringsmedlemmer.

Timchenko og Törnqvist etablerte i 2000 oljehandelselskapet Gunvor Group sammen som et redskap for å håndtere russisk oljeeksport, ifølge Gunvor Groups presentasjon av seg selv.

Global gigant

Selskapet, som har sitt hovedkvarter i Geneve, er nå en global spiller med 93 milliarder dollar i årlig omsetning, 1.600 ansatte og som handler olje i 35 land over hele verden.

Men USA mener Gunvors egenbeskrivelse ikke er fullstendig.

- Timchenkos aktiviteter i energisektoren har vært direkte knyttet til Putin. Putin har investeringer i Gunvor og kan ha tilgang til Gunvors midler, heter det i dokumentet det amerikanske finansdepartementet offentliggjorde torsdag.

Gunvor Group har på det sterkeste avvist forbindelser med Putin.

Aksjesalg i all hast

Men både selskapet og Timchenko har ant at tampen brenner. Torsdag sendte selskapet ut en pressemelding om at Törnqvist dagen før hadde kjøpt Timchenkos aksjer i Gunvor slik at svensken nå eier 87 prosent, mens ledende ansatte i Gunvor eier de resterende 13 prosentene.

I pressemeldingen blir aksjetransaksjonen forklart med at man ønsker å sikre fortsatt uforstyrret drift i lys av forventede økonomiske sanksjoner i konflikten mellom Russland på den ene siden og USA og EU på den andre siden i kjølvannet av Russlands annektering av Krim-halvøya.

Russisk plattform

Gunvor Group skriver selv at selskapet startet sin forretning med Russland og russisk oljeeksport som plattform.

På et tidspunkt hadde Gunvor kontrakter som gjorde at de håndterte en tredjedel av Russlands samlede sjøbårne oljeeksport. I dag utgjør den russiske oljevirksomheten en tredjedel av Gunvors totale aktivitet, skriver selskapet om seg selv.

Vokste da Yukos falt

Gunvor Groups vekst kom omtrent samtidig med Putin-regimets overtagelse av Yukos, som i sin tid ble invitert inn på eiersiden i norske Kværner, og arrestasjonen av Yukos-eieren Michail Khodorkovskij.

- De (Gunvor Group) tok over alle våre oljefat, sa en tidligere Yukos-ansatt til Financial Times i 2008.

- Det er vanskelig å komme til den posisjonen de har kommet uten å ha utnyttet politiske kontakter, har sjeføkonom Erik Berglöf i den europeiske utviklingsbanken i London tidligere sagt til Uppdrag granskning, som er Sveriges mest kjente fjernsynsprogram med gravende journalistikk.

Gunvor, Timchenko og Törnqvist har flere ganger benektet at de har spesielle forbindelser til Putin.

Sterke beskyldninger

I Ukraina blir Gunvor av mange sett på som et nøkkelselskap i president Vladimir Putins maktapparat.

- Det er en betydelig risiko for at selskapsgruppen Gunvor kan brukes som et verktøy for hvitvasking for Putin og hans nære medarbeidere, sa lederen for Centrum mot korrupsjon Daria Kaleniuk til svenske Aftonbladet tidligere i år.

Törnqvist skriver om seg selv på Gunvors hjemmesider at han har mer enn 30 års erfaring fra oljeindustrien og at han jobbet i British Petroleum og Scandivanian Trading Company.

Ivrig seiler

Han er utdannet ved universitetet i Stockholm og er honorær konsul for Sverige i Geneve.

Han er en ivrig seiler og finansierer teamet Artemis Racing som er en hyppig deltager i seilingens ypperste konkurranse America's Cup.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå