Svenske kroner under 80 øre

- Kom deg til Sverige, sier valutaanalytiker.
<B>VALUTANEDTUR:</B> Sverige må se at verdien av svenske kroner faller, ikke minst i forhold til norske.
VALUTANEDTUR: Sverige må se at verdien av svenske kroner faller, ikke minst i forhold til norske.

Kursen på svensk kroner falt under 80 norske øre fredag formiddag, for første gang siden april. De siste tre ukene har svenskekronen falt med 7 prosent mot norske.

- Det er nyheter fra Latvia som driver svenske kronen. Nå har finansdirektøren i Swedbank sagt at Latvia vil klare en devaluering (myndighetene skriver ned verdien av egen valuta, red.anm.) på 15 prosent. Implikasjonen av det er at devaluering er litt mer sannsynlig, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets.

Mange svenske banker har lånt ut mye penger i Latvia. Hvis landet devaluerer, vil verdien av disse lånene forringes. Hvis svenske banker går på en stor smell, kan dette få store konsekvenser for svensk økonomi.

Jingle mail

Siden slutten av september har kursen på svenske kroner falt fra nesten 86 øre mot norske kroner.

- Norske kroner er generelt styrket den siste måneden. Først var det tydelige signaler om renteøkning, så kom statsbudsjettet som også bidro, sier Eek-Nilsen.

I tillegg har svenske kroner svekket seg.

- Det er snakk om å endre reglene for boliglån i Latvia, slik at bankens krav i boliglån stanser ved boligen. Det vil svekke bankenes posisjon og har bidratt til svakere svensk krone, sier Eek-Nilsen.

Les også: - Asiatiske forvaltere ville etter kronen

Spekulasjon

Tilsynelatende små nyheter kan føre til relativt store kursutslag nå. Torsdag steg kursen på pundet svært kraftig, etter uttalelser fra sentralbankledelsen om at noen tiltak kan settes på vent.

- Det er svært store spekulative posisjoner. Noen investorer har solgt veldig mye pund. En liten bevegelse tilbake fører til at disse vil dekke inn sine posisjoner for å unngå tap. Dermed akselererer styrkingen, sier Eek-Nilsen.

Les også: Pundet skyter forbi 9 kroner

Sterkere på sikt

Han tror imidlertid svenskekronen vil styrke seg på litt sikt.

- Svensk økonomi er rammet svært hardt av finanskrisen, men det er tegn til at det går litt bedre nå. Vi tror en svensk krone vil koste 85 norske øre i løpet av tre måneder, sier han.

Da blir svenskehandelen dyrere.

- Det er bare å komme seg til Sverige nå, legger han til.

Følg valutakursene på E24 Børs.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå