Syversens lag best i alt

I det skjulte har Mads Syversen samlet de største stjernene i norsk meglerbransje på ett lag. I går ble det nye meglerhuset Arctic Securities bekreftet. Blant kundene blir trolig Kjell Inge Røkke og John Fredriksen.

Samtidig som han styrte Norges største meglerhus, jobbet Mads Syversen i all hemmelighet med planene om å starte en ny meglerkonkurrent. Allerede 26. mars ble Arctic Securities stiftet.

Intetanende kolleger i SEB Enskilda fikk imidlertid nyheten om Syversens sidesprang først i går - selv om de har kunnet lese om rykter i finanspressen siden før påske.

Flere nyheter på E24

Nå skiller Syversen seg fra det svenskeide meglerhuset for å starte for seg selv.

Ifølge stiftelsesdokumentene eier Syversen nær 49 prosent av aksjene i selskapet som skal eie det nye meglerhuset. Corporate-sjefen i SEB Enskilda, Petter Bakken, har kontroll på en fjerdedel av aksjene.

De to andre aksjonærene er Carnegies nylig avgåtte stjernemegler Gaute Eie og Anders Eivind Eide, som har bakgrunn fra blant annet JP Morgan og Fokus Bank.

- Vi tror at vi kan tilføre noe nytt ved en ny og norsk forankret konkurrent i verdipapirmarkedet, sier Syversen i en pressemelding. Ut over det ville han ikke si noe. Heller ikke da Aftenposten møtte ham i garasjen under SEB Enskildas kontorer på Aker Brygge i går kveld.

Best i alt

Men Arctics lagoppstilling taler for seg selv. For Syversen har klart å besette lederjobbene med Norges antatt aller beste i sine respektive roller:

* Bakken har i SEB Enskilda styrt Norges største corporate-avdeling. Nå blir han sjef for corporate-delen i Arctic.

* Eie har i flere år trolig vært den aksjemegleren i Norge som har håvet inn flest kurtasjekroner - til sin tidligere arbeidsplass Carnegie. Nå blir han sjefen ved Arctics meglerbord.

* Eide skal lede Structured Finance og obligasjoner. Han har tung bankerfaring.

* Jon Gunnar Pedersen blir ansvarlig for strategi og forretningsutvikling. Han har vært rådgiver for DnB NOR-sjef Svein Aaser i flere år, og er statens utvalgte rådgiver i strategispørsmål. Han skal også inn på eiersiden, etter hvert.

* Styreleder i det nye verdipapirforetaket vil bli Finn Berg Jacobsen, som i en årrekke var sjef for det tidligere revisjonsselskapet Arthur Andersen, og som regnes som en av Norges fremste fagpersoner på finans, regnskap og revisjon. Frem til mars 2005 satt han i ledelsen i Aker Kværner.

Og på toppen - som sjef og største aksjonær - Mads Syversen. Han har ledet SEB Enskilda siden 2000, da det het Orkla Enskilda Securities.

Syversen har vært med på å gjøre det til ett av Norges største og mest suksessrike meglerhus.

I motsetning til de fleste andre norske meglerhus skal Arctic være eid av de ansatte.

- Vi er ganske komfortable med den eiersituasjonen vi har nå, sier meglersjef Gaute Eie til Aftenposten

Han sier de foreløpig ikke har noen planer om å få inn andre eiere, hverken investorer eller banker, i ryggen. Det er likevel meningen at det nye meglerhuset skal få partnere og nøkkelpersoner inn på eiersiden.

Storfisk

Med parhestene Syversen og Bakken på toppen, og med Carnegie-megler Eie med på lasset, vil det også være duket for at både industrieier Kjell Inge Røkke og skipsreder John Fredriksen får enda et meglerhus å forholde seg til. Folkene bak Arctic har tidligere vært sentrale rådgivere ved børsnoteringer og innhenting av penger for både Røkke og Fredriksen.

Mads Syversen og Petter Bakken har vært tett på Røkke i en årrekke. Da Røkke tok Aker Kværner på børs i 2004, var det både SEB Enskilda og Carnegie som gjorde jobben. John Fredriksen har iverksatt noen av norgeshistoriens største emisjoner, og der har Carnegie vært sentral.

Den nye sjefen for corporate, Petter Bakken, sier det har vært en ryddig prosess overfor de svenske eierne, SEB.

- Så god en slik prosess kan være, sier Bakken.

Konkurranse

Han vil ikke si noe om akkurat hvor stor markedsandel de går etter når de starter opp til høsten.

- Men vi er vel kjent for å være ganske ambisiøse mennesker, sier Bakken.

Men Syversen & Co kan ikke regne med å slippe billig inn på markedet.

- Vi ønsker all konkurranse velkommen, men kommer ikke til å ligge på latsiden. Jeg kjenner de fleste av dem, og det er dyktige folk. Men det er en jobb som skal gjøres, uansett hva de heter, sier administrerende direktør Anders Onarheim i Carnegie.

Flere saker på E24

På forsiden nå