- Talltull fra Jens

Høyre reagerer kraftig på statsministerens planer om å investere ytterligere flere titalls milliarder kroner «for å sikre et aktivt statlig eierskap» i norsk næringsliv.

KRITISK: Jens Stoltenberg er opptatt av å ha noen store tall han kan vise til og mindre fokusert på realitetene, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.
KRITISK: Jens Stoltenberg er opptatt av å ha noen store tall han kan vise til og mindre fokusert på realitetene, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Den rødgrønne regjeringen er klar til å investrere opp til 60 milliarder kroner i norsk næringsliv de kommende årene.

Les også: Blar opp milliarder til bedrifter

Til  VG sier Jens Stoltenberg at «regjeringen er klar til å bruke (...) flere titalls milliarder kroner, for å sikre et aktivt statlig eierskap».

- Den store utfordringen i norsk næringsliv er ikke tilgangen på statlig kapital, men på mangfold av privat initiativ, responderer Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner overfor E24.

- Generelle rammebetingelser er mye viktigere for å fremme Norge som et land som er attraktivt å investere i. Hvis regjeringen i stedet hadde gitt slipp på formueskatten ville det frigitt milliarder av kroner som kunne private krefter kunne investert direkte, hevder han.

- Talltull

Oversikten regjeringen selv har forsynt VG med viser hvilke direkteinvesteringer som er gjort i løpet av de rødgrønnes regjeringstid (se tabell nederst i saken). Oversikten viser også utbyttene staten i denne perioden har mottatt fra selskapene som de rødgrønne har investert i.

Med unntak av Aker Solutions har oppkjøpene imidlertid dreid seg om å øke eierposisjonene som staten fra før av har hatt i en årrekke. Utbyttene som er utbetalt er derfor i hovedsak produkt av eierandeler som staten satt på lenge før de rødgrønne kom til makten.

- Dette er talltull fra Stoltenbergs side. Han er opptatt av å ha noen store tall han kan vise til og fokuserer mindre på realitetene. Det statlige eierskapet i mange av disse selskapene har jo ligget der i årevis, sier Sanner oppgitt.

Han understreker at Høyre er tilhenger av at staten skal kontrollere «noen strategiske selskaper» og være majoritetseier i disse.

(saken fortsetter under bildet)

KJØPELYSTNE: Statsminister Jens Stoltenberg fortalte studentene på BI tirsdag at regjeringen står klar til å bla opp flere titalls milliarder kroner for ytterligere å kjøpe seg opp i norsk næringsliv. Til høyre finansminister Sigbjørn Johnsen.
KJØPELYSTNE: Statsminister Jens Stoltenberg fortalte studentene på BI tirsdag at regjeringen står klar til å bla opp flere titalls milliarder kroner for ytterligere å kjøpe seg opp i norsk næringsliv. Til høyre finansminister Sigbjørn Johnsen.

 

- Men dette forsvarer på ingen måte at staten skal bruke milliarder av kroner på ytterligere å øke sine eierandeler, sier Sanner.

Arbeidsplasser

Regjeringen vektlegger at selskapene de har investert i til sammen sysselsetter nær 53.000 mennesker i Norge, og bruker dette som et argument som taler for statlig eierskap.

- Dette er kortsiktig tenkning. Vi kan ikke i det lange løp belage oss på at det er statlig eierskap som skal sikre norske arbeidsplasser og at hovedkontorene blir liggende i Norge, sier Sanner.

Han trekker derimot fram formueskatten og hevder den virker diskriminerende overfor norsk næringsliv fordi den i praksis innebærer høyere avkastningskrav for norske investorer enn for utenlandske.

Verdiutvikling

Regjeringen ser i sin oversikt bort fra verdiutviklingen for statens eierandeler. Her er bildet blandet for de børsnoterte selskapene, som markedet vurderer kontinuerlig:

* DnB Nor, Norsk Hydro, og Cermaq kan vise til tilfredsstillende kursutvikling sett i forhold til sammenlignbare selskaper.

Kursutviklingen til de andre børsnoterte selskapene staten er ikke like god:

* De rødgrønne økte i 2009 statens eierandel i Statoil til 67 prosent etter et forhåndsannonsert oppkjøp som kostet 19,3 milliarder kroner. Siden har aksjekursen steget fra i overkant 110 til i overkant av 140 kroner. Andre store oljeselskaper har i samme periode lagt på seg betydelig mer i verdi, mens både oljeprisen og hovedindeksen på Oslo Børs har omlag doblet seg.

* Den norske regjeringen tilførte flyselskapet SAS nær 1,3 milliarder kroner i løpet av 2009 og 2010. Aksjen, som gikk i gulvet etter finanskrisen, har bare falt videre.

* De rødgrønne besluttet i toppåret 2007 at staten skulle betale nesten 5 milliarder kroner for 30 prosent i Aker Holding, som igjen eier Aker Solutions. Selskapet ligger fremdeles lavere i kurs enn da staten kjøpte seg inn.

<a> </a>FORSIDEN

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå