Halvorsen knuste alle spådommene

Advarslene haglet da Fredrik Halvorsen føk til topps i Tandberg som 31-åring. I dag, 16 måneder senere, har selskapets aksjekurs firedoblet seg. Halvorsen selv er blitt 40 millioner rikere på papiret.

I morgen legger videokonferanseselskapet Tandberg frem tallene for første kvartal. Analytikerne venter knalltall igjen. De siste månedene har vært en sammenhengende gledesrus for selskapet både økonomisk og på børsen.

Stemningen var en helt annen 16. desember i 2005. Ikke bare kom selskapet med nok et negativt resultatvarsel. Andrew Miller gikk også av som sjef i Tandberg, med en etterlønn på 7 millioner kroner.

Inn kom ubeskrevne Fredrik Halvorsen, som på det tidspunktet bare var 31 år.


Aksjekursen stupte 36 prosent til 34,30 kroner samme dag. Kritikken haglet mot Tandberg-styret.

Følg Tandberg-kursen og se E24s Tandberg-nyheter på Børs24

Finansfolk og headhuntere mente det var for stor risiko å hyre inn unge Halvorsen. Bedre ble det heller ikke da Halvorsen flyttet sine to jevnaldrende tidligere kolleger fra konsulentselskapet McKinsey, Odd Johnny Winge og Geir Langfeldt Olsen, opp i toppledelsen.

Men Halvorsen & Co. har gjort alle spådommer til skamme. Mandag 16. april, på dagen 16 måneder etter at Halvorsen ble toppsjef, nådde Tandberg-kursen "all time high" på 135,50 kroner.

Aksjonærene kan dermed glede seg over at verdiene deres har tatt firegangeren siden Halvorsen overtok roret.

Utviklingen er også lukrativ for Halvorsen selv. I mars i fjor ble det innført et incentivprogram i selskapet. Halvorsen fikk 280 000 aksjer til 1 krone pr. stykk. Med mandagens sluttkurs ville det gitt en gevinst på nærmere 38 millioner kroner. Men disse aksjene kan han først selge i februar/mars 2009, og kun hvis han når visse resultatmål.

Hvilke konkrete mål det dreier seg om vil ikke arkitekten bak aksjeprogrammet, styremedlem Amund Skarholt, ut med.

LES OGSÅ:Skryter av den nye lagånden

- Ingen gratisreise

- Det er en blanding av økonomiske resultater samt utvikling i aksjekursen. Det handler om ekstraordinære mål. Dette er ikke snakk om noen gratisreise for Halvorsen og de andre topplederne, sier Skarholt.

Men noe har den unge toppsjefen innkassert. Halvorsen kjøpte i mars i fjor 95 000 aksjer av egen lomme. I fjor høst solgte han 75 000 av disse, noe som ga en gevinst på 2 millioner kroner. I de siste 20 000 aksjene har han nå en urealisert gevinst på 1,8 millioner kroner.

I tillegg kommer lønnen. I fjor fikk han utbetalt rundt 3,2 millioner kroner i grunnlønn, bonus og andre fordeler.

Også de andre Tandberg-toppene kan glede seg over børsoppturen. Styreleder Jan Chr. Opsahls aksjer er nå verdt nesten 100 millioner kroner.

Aksje-krøsuser

Andre Tandberg-travere som Terje Rogne, Harald Johannessen og Per Haug Kogstad har aksjer som er verd henholdsvis 69 millioner kroner, 24 millioner kroner og 33 millioner kroner. De to nykomlingene Winge og Langfeldt Olsen har begge aksjer verd 16 millioner kroner,

Også vanlige ansatte har fått aksjeincentiver. Men champagneflaskene ble ikke tatt frem da Tandberg-kursen nådde nytt toppnivå denne uken.

- Nei, vi feirer bare når vi selger produkter. Men det er høy stemning her og stor entusiasme over videokonferansemarkedet og hvordan vi utvikler oss. Vi er fornøyd med at vi har vokst fra å være en marginal aktør til å bli den største, sier direktør Terje Rogne i Tandberg.

Meld deg på Tandberg-varsling på mobilen- motta en SMS hver gang vi skriver om selskapet

Han mener Halvorsen og andre i ledergruppen har hatt en positiv innvirkning på selskapet.


- Både selskapet og ledelsen fungerer vesentlig bedre nå enn under den siste perioden under Miller, sier Rogne.

Halvorsen selv var ikke tilgjengelig for kommentar i går.


På forsiden nå