Tar grep for å bli kvitt stempelet som skatteparadis

Luxembourg vurderer å oppgi bankdetaljer for utenlandske selskap.

<p><b>FINANSMINISTER:</b> Luc Frieden sier Luxembourg er villig til å lempe på noen av sine offentlighetsregler rundt utlendingers pengeplasseringer i det lille landet.</p>

FINANSMINISTER: Luc Frieden sier Luxembourg er villig til å lempe på noen av sine offentlighetsregler rundt utlendingers pengeplasseringer i det lille landet.

Myndighetene i miniputtnasjonen vurderer nå å offentliggjøre eller dele bankinformasjon som i dag er konfidensiell og uten mulighet til å få innsyn i, melder avisen Financial Times (krever innlogging).

Luxembourg er under press, etter at finans- og gjeldskrisen i Europa har satt et nytt og hardere fokus på å slå ned på skatteflyktninger, skatteunndragelser og bankboksselskaper.

- Komfortable med å dele

Finansminister i Luxembourg, Luc Frieden, sier at landet nå er villig til å utvide antall kontoer tilgjengelig i en ny informasjonsutvekslingsavtale mellom USA og EU, til også å gjelde multinasjonale selskaper med konti i Luxembourg.

I dag gjelder denne utvekslingsregelen kun enkelte personkontoer.

- Vi er komfortable med å dele informasjon om multinasjonale selskaper, i tillegg til individuelle personer, sier finansministeren til Financial Times.

<p><b>SKATTEPARADIS:</b> Luxembourg har fått seg et ry som et gunstig land å plassere penger i for utlendinger.</p>

SKATTEPARADIS: Luxembourg har fått seg et ry som et gunstig land å plassere penger i for utlendinger.

Det er usikkert hvordan en slik informasjonsutveksling i praksis vil foregå.

Poenget vil være å gi moderland informasjon for kontroll av borgere, som kan ha penger plassert i Luxembourgs banker.

Bankdrift er big business

Det lille EU-landets diskresjon og sparsommelige offentlighet når det gjelder opprettelse av bankkontoer, fond og andre muligheter for pengeplasseringer, er et av landets viktigste business-attributter.

Storhertugdømmets banker sitter på verdier for smått ufattelige tre trillioner euro - det er 22 ganger mer enn hele landets brutto nasjonalprodukt.

Luxembourg hadde ifølge statistikk fra OECD 2,28 trillioner dollar i utenlandske investeringer i fjor - men bare 122 milliarder dolar er injesert inn i den reelle luxembourgske økonomien.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå