Tar ut 5.500 lærere i streik fra neste uke

Konflikten mellom Utdanningsforbundet og KS trappes nå opp når lærere i nesten hele Norge tas ut i streik.

<p><b>I KONFLIKT:</b> Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes har ikke klart å bli enige om en ny arbeidstidsavtale for norske lærere. Fra mandag trappes streiken opp. Arkivbilde.<br/></p>

I KONFLIKT: Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes har ikke klart å bli enige om en ny arbeidstidsavtale for norske lærere. Fra mandag trappes streiken opp. Arkivbilde.

Sjekk listen over hvilke skoler som tas ut i streik nederst i saken!

Det er Norges nest største fagforening, Utdanningsforbundet, som nå varsler at fase to av streiken vil starte fra førstkommende mandag.

I våres klarte ikke forbundet å komme til en enighet med kommunenes interesseorganisasjon KS. 

Ved en uravstemning i våres stemte tre av fire lærere nei til meklingsforslaget om en ny avtale. Dette skjedde etter at Utdanningsforbundet hadde anbefalt sine egne medlemmer å si ja til forslaget.

Etter uravstemningen startet den første delen av streiken. Det var da 33 lærere ved Rothaugen skole i Bergen som ble tatt ut.

De 5.500 lærerne som nå tas ut i streik jobber i ungdomsskoler og gymnaser i 18 av landets fylker. Totalt rammes 132 skoler landet over. Ifølge KS er det snakk om 20 kommuner totalt.

Det eneste fylket som slipper streik er Oslo, der partene allerede har blitt enige. Oslo er forøvrig et eget tariffområde.

- Vi krever en arbeidstidsavtale som anerkjenner lærerjobbens egenart. Vi streiker for mer fleksibilitet i skolehverdagen, for mindre detaljstyring helt inn i klasserommene, og for å styrke lærerrollen. Kort sagt; vi krever at lærerne får mulighet til å være gode lærere, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied, i en pressemelding.

KS er klare for mekling

KS skriver i en pressemelding at de beklager at mange elever og foreldre kan bli rammet fra skolestart:

- Vi beklager at lærerne velger å trappe opp konflikten nå. Vi er i en prosess med riksmekleren og har gitt partene beskjed om at vi ønsker å gå inn i en prosess og bidra til at vi finner en løsning, sier avdelingsdirektør i KS forhandling, Hege Mygland, til NTB.

Hun forteller at KS er klare til å stille til mekling på «kort varsel» og antyder at KS kan være villig til å se på de omstridte avtalen som ble forkastet er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden slik de kan i dag.

– Vi er villige til å se på dette på en annen måte og vil vurdere alle konkrete forslag, sier Mygland, som understreker at initiativet nå ligger hos riksmekleren.

Lærerne lover at streiken vil intensiveres hvis de ikke blir tilbudt en løsning de kan godta:

- Dette er bare andre streikeuttak. Vi trapper opp fortløpende, tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder, understreker Ragnhild Lied.

Skolenes landsforbund har også valgt å ta ut to medlemmer i streikeopptrappingen.

Krangler om fleksibilitet

Et av de store stridsspørsmålene i konflikten mellom lærerne og KS handler om arbeidstiden.

KS ønsket i årets oppgjør at lærerne måtte være på skolen i 7,5 timer per dag, noe som tilsvarer en vanlig arbeidsdag for mange nordmenn. KS viser til at det ikke var deres forslag som lærerne stemte nei til, men meklerens kompromissforslag:

«Med bistand fra mekleren, klarte partene å finne et kompromiss og en løsning som bygget på det vi var enige om, nemlig at det er behov for en avtale med større mulighet for samarbeid og utvikling av skolen som en lærende organisasjon.

KS mener nasjonale og internasjonale forskningsresultater viser at en slik tilnærming gir bedre resultater hos elevene og bedre trivsel hos lærerne.

Lærerne på sin side mener at den fleksibiliteten de har i dag er svært viktig, blant annet fordi de mener de gjør mye arbeid utenom timene. Utdanningsforbundet viser til at de har et arbeidsår på 1.687,5 timer, fratrukket ferier og fridager, noe som er det samme «som de fleste andre yrkesgrupper».

«Mens de fleste andre jobber 37,5 timer i uken i 45 uker, jobber lærerne 43,25 timer i uken i 39 uker. Dette veies opp med flere arbeidsfrie dager på sommeren», skriver Utdanningsforbundet og mener derfor de jobber like mye som andre.

I Oslo ble partene enige om å beholde den gamle ordningen.

- Denne streiken handler om langt mer enn de 7,5 timene. Vi streiker for muligheten til å kunne gjøre en god jobb, for mer tid til hver elev, for å kunne gjøre for- og etterarbeid på best mulig måte. Mens KS-styret er opptatt av hvor jobben gjøres, er vi opptatt av hvordan den gjøres, sier lederen i Utdanningsforbundet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå