Think flagger ut

Elbilprodusenten Think flytter produksjonen ut av Norge.

En gruppe norske og utenlandske investorer jobber i disse dager på spreng for å bevare selskapet.

Fra norsk side skal Alf Bjørset, Reidar Langmo og Stein Erik Hagen ha sagt seg villig til å gå inn med kapital i redningsaksjonen. Planen er ikke endelig vedtatt, men etter det VG erfarer skal de viktigste grepene være klare:

Design i Norge

Nye og gamle investorer går inn med store millionbeløp for å redde Think. Produksjonen av selve bilen flyttes Finland. Det er en del av avtalen at det finske selskapet Valmet deltar i emisjonen. Den amerikanske batteriprodusenten EnerDel deltar også i emisjonen. Batteriene til Think skal produseres i USA, trolig ved fabrikken Indiana. I første omgang bevares utvikling og design i Norge, men kilder i investormiljøet sier til VG at det på sikt er sannsynlig at også disse delene vil bli flyttet ut av Norge.

Pressekontakt Katinka von der Lippe i Think vil ikke kommentere planene:

– Vi er inne i en prosess med gjeldsforhandlinger, og kan derfor ikke bekrefte eller avkrefte forhold rundt dette, sier, sier hun.

– Skuffende

Nå møter norske myndigheter kritikk for at elbilprodusenten flytter produksjonen utenlands:

– Dette var skuffende nyheter. Hvis dette er riktig er det et utslag av at norske myndigheter har en manglende interesse for utvikling av miljøteknologi, sier leder Einar Håndlykken i Zero.

De er pådrivere for flere elbiler i Norge, blant annet gjennom en årlig alternativ bildag i Oslo. Nå krever han langt bedre vilkår for miljøteknologi:

– For Investinor og Innovasjon Norge, som gir støtte, er det likegyldig om man investerer i produksjon av brødristere, stålrør, vindmøller eller elbiler. Nå må vi få på plass støtteordninger for miljøteknologi i Norge, sier Håndlykken.

Statssekretær Rikke Lind (Ap) og Næringsdepartementet vil ikke kommentere Think før det sendes ut en offisiell melding om hva som skjer videre med selskapet. Hun erkjenner imidlertid at støtteordningene for miljøteknologi ikke er gode nok.

Flere nyheter på E24.no

På forsiden nå