– Draghi binder seg til masten

Sjeføkonom mener sentralbanksjef Mario Draghi har forpliktet seg til å få opp prisveksten i eurosonen torsdag.

<p><b>FORPLIKTET SENTRALBANK:</b> Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i makrofondet Nordkinn Asset Management mener dagens kraftpakke fra den europeiske sentralbanken overgikk forventningene.<br/></p>

FORPLIKTET SENTRALBANK: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i makrofondet Nordkinn Asset Management mener dagens kraftpakke fra den europeiske sentralbanken overgikk forventningene.

– Det er et kjempestort program. Denne pakken overgikk forventningene, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i makrofondet Nordkinn Asset Management til E24.

Klokken 14.30 annonserte sentralbanksjef Mario Draghi i ESB de nye tiltakene, som omfatter kjøp av obligasjoner for hele 60 milliarder euro i måneden.

Kraftig rentefall

Dette vil vare til «minst» september i 2016, opplyste ESB.

– De binder seg til masten. De sier at de vil forsette kjøpene helt til de ser en klar bevegelse i inflasjonen mot sitt mandat på nær, men under to prosent, sier han. 

Nordkinn forvalter rundt 1,6 milliarder kroner og fondet lever av å forutse den makroøkonomiske utviklingen. Tidligere har sjeføkonomen jobbet i ESB.

Inflasjonen i eurosonen har vært den store bekymringen i lengre tid. I desember var prisveksten i eurosonen negativ med 0,2 prosent.

Wilhelmsen ser store utfordringer i eurosonen, og han tror ikke dagens omfattende program vil føre til lynrask bedring.

– Jeg mener det er stor sannsynlighet for at programmet vil fortsette etter 16. september neste år, sier han. 

Dagens forpliktende tone fra Draghi gjorde at lange renter falt bredt i eurosonen, blant annet det som beskrives som problemland som Italia og Spania.

<p>Seniorøkonom Kari Due-Andresen<br/></p>

Seniorøkonom Kari Due-Andresen

– Hadde ikke sentralbanken signalisert dette, hadde vi ikke sett den positive markedsreaksjonen, sier han, og viser til at rentene for eurolandenes statsgjeld har falt i kjølvannet av annonseringen

Positivt at landene står samlet

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener at pakken i sum er litt mer positivt enn ventet på forhånd, og viser til at størrelsesordenen på 60 milliarder euro i kjøp av privat og statlige obligasjoner var noe bedre enn ventet.

– Det er også positivt at man i en viss grad står samlet om tap som skulle oppstå. At ESB og fellesskapet tar 20 prosent av risikoen er magert, men bedre enn fryktet, og de nasjonale sentralbankene tar 80 prosent. Det er viktig at eurosamarbeidet står samlet om risikoen og at de ikke i stedet presser ansvaret nedover, sier Due-Andresen til E24.

Hun deler oppfatningen til Wilhelmsen:

– Det interessante er at de sier de skal fortsette med kjøpene til inflasjonsforventningene bedrer seg. Det åpner for en mulighet for enda mer kjøp også etter 16. september, sier Due- Andresen.

Due-Andresen sier det gjenstår å se hvilke konsekvenser dette vil få:

– Det var allerede ventet omfattende tiltak. De vil signalisere at nå tråkker de skikkelig til, og at de skal få opp inflasjonsforventningene. Etterspørselen etter kreditt er ganske så svak, og det har ikke vært så store opptak av lån som de har håpet på. I teorien burde dette virke, de kan lykkes med å svekke kursen, men det er ikke sikkert effekten er så stor, sier hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå