- Tomt for fisk i nord

Den nordnorske næringen er utsolgt og bidrar til at lakseprisene spreller for alvor igjen.

Lakseprisen stiger kraftig og oppdrettskjempen Marine Harvest

OSE
MHG
er blant de største vinnerne ved Oslo Børs tirsdag.

- Noen påstår at de er tom for fisk allerede nå, og at de sliter med å finne fisk for neste uke, informerer laksederivatmegler Tor Ole Rognaldsen ved Fish Pool.

Følg Marine Harvest-aksjen i Børsometeret

Tomt i nord

Problemet gjelder spesielt for nordnorske aktører. Gjennomsnittsstørrelsen på laksen har vært lav i første halvår, og man har i tillegg blitt fristet til å selge unna til svært gode priser.

E24 får bekreftet fra flere nordnorske lakseoppdrettere at de rett og slett ikke har mer til salgs for øyeblikket. En representant for Nordlaks oppdrett sier at aktørene vil la laksen vokse seg større først, og at det dette er årsaken til tilbudssvikten.

Les også:
- Tidenes mest lønnsomme lakseår

Prisøkning på 5,5 kr.

Situasjonen bidrar til at lakseprisen gjør et nytt hopp. Ifølge Fish Pool er det foreløpige estimatet for inneværende uke at prisen stiger fra 33 kroner til 38,50 for 3-6 kilosklassen.

- Dette kommer av at man gjennom hele året har slaktet fisk på lave gjennomsnittsvekter, på grunn av en dårlig vinter. Gjennomsnittsvekten i år er 600 gram mindre enn på samme tid i fjor – 3,9 mot 4,5 kilo - i forrige Kontali-rapport. Det gir stor påvirkning for alle. Når størrelsene blir veldig små, må man slå i hjel flere antall fisk for å få det samme volumet, forklarer Rognaldsen.

Han venter imidlertid at markedet vil roe seg noe ned utover høsten.

- Markedet venter på at en ny generasjon med fisk blir klar for slakting. Det er også gjenspeilt i våre forwardpriser. Fra september er det en utflating rundt 32 kroner, og for hele 2010 rundt 30 kroner, noe som er en bra rabatt i forhold til spotprisene i dag, sier Fish Pool-representanten.

- Samtidig kan mangelen på fisk fra Chile føre til vedvarende høye priser i lang tid fremover, legger han til.

Børsjubel i laks

Marine Harvest er blant de store vinnerne på børsen med en oppgang på 9,5 prosent – til 4,27 kroner. Det var omsatt aksjer for 151 millioner kroner ved 14-tiden tirsdag.

Også de andre lakseaksjene var det optimisme rundt, eksempelvis var Cermaq

OSE
CEQ
opp 5 prosent til 45,60 kroner.

- Dette skyldes i hovedsak optimisme rundt lakseprisene. Da er det fort den mest likvide aksjen som stiger mest, i form av Marine Harvest, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets.

- Samtidig tror jeg det også er viktig å ha fokus også på 2010-prisene. Der har det ikke vært den samme sterke utviklingen som i spotmarkedet, legger han til.

Den generelle positive børsstemningen bidro imidlertid også, med hovedindeksen ved Oslo Børs opp rundt 1,5 prosent.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå