Fikk ingen løfter om norsk tollunntak

Norge har ikke kommet med på listen over land som er unntatt fra USAs nye metalltoll, men regjeringen forsøker å få til en avtale om unntak.


<p><b>HÅPER PÅ UNNTAK:</b> Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte den amerikanske ambassadøren til Norge for å diskutere Trumps metalltoll.</p>

HÅPER PÅ UNNTAK: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte den amerikanske ambassadøren til Norge for å diskutere Trumps metalltoll.

Mandag møtte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen den amerikanske ambassadøren til Norge for å snakke om tollen på stål og aluminium, før Isaksen skal til USA for å diskutere tolltemaet med handelsminister Wilbur Ross.

Men næringsministeren fikk ingen løfter fra ambassadøren om at Norge kan få en plass på unntakslisten.

– Han kunne ikke gi noen signaler om det, men det er det vi jobber for fra utenriksdepartementet og fra vår side, gjennom ambassaden og enkeltmøter, sier Røe Isaksen til E24.

EU fikk unntak

Trump-administrasjonens tollvedtak trådte i kraft i slutten av mars.

Det ilegger en tollsats på 25 prosent på stålimport og 10 prosent på import av aluminium, men det har blitt gitt unntak til flere land, deriblant til EU.

Les mer: Fritak til tross – slik rammes Europa av Trumps metalltoll

Den offisielle begrunnelsen for tolløkningen er at det handler om nasjonal sikkerhet, fordi USA i dag produserer for lite stål og aluminium.

Røe Isaksen er opptatt av at Norge er en nær alliert av USA.

– Vi jobber med dette fordi det er rimelig og riktig at Norge skal få et unntak, og fordi dette må sees i det større bildet. Administrasjonen er opptatt av at dette handler om nasjonal sikkerhet og Norge er en nær og tett alliert.

Les også: Europa unntas fra Trumps metalltoll

Stusser over toll

Møtet næringsministeren hadde med ambassadør Kenneth J. Braithwaite skjer som en del av forberedelsene før reisen til Washington.

– Handelspolitikk står høyt på agendaen, sier Røe Isaksen.

– Jeg var også åpen på at det at Norge ikke står på unntakslisten på stål og aluminium, det var det mange i Norge som stusset over, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå