«Den lille gløden er borte»

Bare timer etter at G7-møtet endte med en felles slutterklæring, sier USAs president at han likevel ikke støtter den – og går til angrep på vertslandets statsminister.


<p><b>SLUTTERKLÆRINGEN:</b> De mektige statslederne diskuterer G7-landenes felles slutterklæring lørdag. Nå sier Trump at han likevel ikke støtter den.</p>

SLUTTERKLÆRINGEN: De mektige statslederne diskuterer G7-landenes felles slutterklæring lørdag. Nå sier Trump at han likevel ikke støtter den.

G7-møtet har gått inn for en hard landing i det Trump anklager den kanadiske statsministeren for å både være svak og spre usannheter, samtidig som han trekker USA fra slutterklæringen som alle G7-landene ble enige om denne helgen.

Og handelssfeiden som har skapt sterk uro i markedene den siste tiden er på ingen måte over, signaliserer den amerikanske presidenten.

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter etter å ha forlatt møtet lørdag.

En ny melding fulgte raskt:

– Basert på Justins usanne uttalelser under sin pressekonferanse, og det faktum at Canadas massive straffetoll ilegges amerikanske bønder, arbeidere og selskaper, har jeg instruert våre representanter om å ikke støtte slutterklæringen [...].

«Brutalt tilbakeslag»

– Det er et brutalt tilbakeslag for et toppmøte som har vært preget av store fremskritt, både i innhold og presentasjon, sier John Kirton, direktøren for Toronto-universitetets G7-analytikergruppe, til Bloomberg.

Lørdag så det lysere ut: Frankrike varslet at EU og USA ville innlede nye samtaler om handel, Trump uttalte seg rosende om de andre G7-lederne, og USA ble altså med på en felles slutterklæring.

– Den lille gløden som årets toppmøte hadde, er nå borte, sannsynligvis for alltid, fortsetter Kilton.

Trudeau: Ingenting nytt

Kort tid etter Trumps Twitter-sjokknyhet forsvarte Trudeau sine uttaleler fra toppmøtet, der han blant annet lovet å innføre tilsvarende straffetoll som USA har innført mot Canada.

– Statsministeren sa ingenting han ikke har sagt før – både i offentligheten og i private samtaler med presidenten, het det i en uttalelse fra Trudeaus kontor.

På vei til Singapore

Trump forlot toppmøtet i Canada lørdag formiddag og satte kursen mot Singapore, der han om få dager skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det var fra flysetet i Air Force One at han skrev de oppsiktsvekkende Twitter-meldingene natt til søndag norsk tid.

Bare timer tidligere hadde Trudeau kunngjort at G7-landene var blitt enige om en slutterklæring på alle punkter utenom klima. Også Trump skrev fra flyet at han akkurat hadde forlatt Canada etter «strålende møter».

Trosset advarsel

På pressekonferansen som fikk Trump til å ombestemme seg, lovet Trudeau å innføre tilsvarende straffetoll som USA har innført mot Canada, fra 1. juli. Løftet kom etter at Trump hadde advart de andre G7-landene mot et slikt mottiltak.

Trudeau kalte også USAs begrunnelse for tollen, nemlig «nasjonal sikkerhet», en fornærmelse mot canadiske krigsveteraner «som har kjempet skulder ved skulder» med amerikanske styrker.

I den åtte sider lange slutterklæringen, som knapt rakk å nå offentligheten før Trump trakk USAs støtte til den, lover G7-landene blant annet å bekjempe proteksjonisme, forhindre at Iran får atomvåpen og at Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal moderniseres.

McCain reagerer

Til DPA opplyser en talsperson for EU-president Donald Tusk at EU vil forholde seg til avtalen også uten amerikansk støtte.

Den republikanske senatoren John McCain var tidlig ute på Twitter og svarte på Trumps avgjørelse.

– Til våre allierte: En majoritet fra begge partier i USA er fremdeles for fri handel, for globalisering og støtter allianser basert på 70 år med felles verdier. Amerikanere støtter dere, selv om ikke presidenten vår gjør det, skriver han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå