Trump truer med å slutte å anerkjenne Kina som utviklingsland i WTO

USAs president Donald Trump truer med å ikke lenger anerkjenne relativt rike land som Kina som «utviklingsland» i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

WTO benytter seg av gamle motsetninger mellom utviklede land og utviklingsland, noe som har gjort at visse WTO-medlemmer har oppnådd urettferdige fordeler, het det i en uttalelse fra Trump fredag.

Han har bedt sin handelsrepresentant bruke alle tilgjengelige midler for å få WTO til å endre regelverket innen tre måneder. Målet er å hindre at land som er økonomisk sterke nok, ikke får slike fordeler.

– Uten betydelig fremgang i reformer av WTOs regelverk innen 90 dager, vil Washington ikke lenger behandle noe WTO-medlem som feilaktig erklærer seg selv som utviklingsland, og som feilaktig søker å oppnå fleksible fordeler via WTOs regler og forhandlinger, som utviklingsland, står det i Trumps uttalelse.

Handelskonflikt

Her påpekes det at syv av verdens ti rikeste økonomier påberoper seg status som utviklingsland, og at det samme gjelder G20-landene Mexico, Sør-Korea og Tyrkia.

Kina er verdens nest største økonomi og verdens største eksportør, men påberoper seg likevel en slik status, i likhet med rike land som Singapore, Brunei og De forente arabiske emirater. I WTO får de i så måte mer tid til å åpne opp sine økonomier, mer handlingsrom til å subsidiere sin eksport, samt prosedyremessige fordeler i WTO-disputter.

Trusselen fra Trump kommer kort tid før USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer etter planen reiser til Shanghai for å ha nye samtaler med kineserne. Målet med møtene er å løse handelskonflikten.

Det blir de første direkte samtalene siden dialogen brøt sammen i mai da Trump anklaget kineserne for å bryte løfter.

– Aldri mer

Det er uklart hva slags følger Trumps instruks vil få, men det antas å åpne for enda flere straffetollsatser mot Kina og andre land.

Den offisielle uttalelsen fra Trump ble fulgt opp på presidentens Twitter-konto fredag.

– WTO er ødelagt når verdens rikeste land hevder å være utviklingsland for å unnslippe WTO-regler og få spesialstatus. Aldri mer!!!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå