– Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

Tyrkias valuta, lira, har svekket seg til rekordnivåer. Nå slår presidentens svigersønn, som også er nyutnevnt finansminister, tilbake. 


<p><b>TYRKIA</b>: Presidentens svigersønn, og nylig innsatt finansminister, Berat Albayrak, sier sentralbanken er uavhengig. </p>

TYRKIA: Presidentens svigersønn, og nylig innsatt finansminister, Berat Albayrak, sier sentralbanken er uavhengig. 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er selverklært tilhenger av lave renter, i et land der inflasjonen er tosifret og valutaen har svekket seg kraftig den siste tiden. 

Presidenten har nylig innført nye regler for sentralbanken. Han har senket åremålet til sentralbanksjefen og fått større makt over hvem som blir utnevnt til styret i sentralbanken. 

Kredittratingbyrået Moody’s advarte denne uken om at endringene i styringen av sentralbanken, samt uttalelser fra president Erdogan, vil føre til en «svakere pengepolitikk de neste månedene». 

Det ga svekket tillit til landets sentralbank, ifølge Bloomberg

Nå slår presidentens svigersønn Berat Albayrak, som denne uken ble utnevnt til finansminister, tilbake. 

Financial Times meldte torsdag at Albayrak skal blant annet ha uttalt at han ønsker å få ned inflasjonen og skape «stabil og bærekraftig vekst». Finansministeren skal også ha lovet å kunngjøre en plan om blant annet «strukturelle reformer». 

– Spekulasjoner om selvstendigheten til sentralbanken er uakseptabelt, sa Albayrak, ifølge Financial Times. 

Går hardt utover valutaen

Den tyrkiske liren har falt, som følge av situasjonen i Tyrkia. Denne uken har valutaen nådd rekordnivåer mot dollaren. 
Dollaren har blitt 29,65 prosent sterkere mot liraen det siste halvåret, og det er særlig siste uken at liren har svekket seg kraftig. 
Under vises valutakrysset mellom den amerikanske dollaren og tyrkisk lire. Høyere nivå på grafen indikerer en sterkere dollar, og en svakere lire.
Tyrkia må dessuten skaffe 200 milliarder dollar, tilsvarende 1.627 milliarder kroner, fra utlandet for å finansiere underskuddet på budsjettbalansen, samt gjeld, skriver Financial Times.

Økonom tror renteheving kan gi tilliten tilbake 

 <p>Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, sier en renteheving kan indikere at de faktisk er uavhengige. </p>

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, sier en renteheving kan indikere at de faktisk er uavhengige. 

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier det nå har blitt mer tvil rundt pengepolitikken etter valgseieren forrige måned, og legger til at inflasjonen nå er et stort problem for landet. 

– Etter valgseieren har det blitt mer tvil rundt pengepolitikken til Tyrkia, sier Gonsholt Hov til E24. 

– Tyrkia har et inflasjonsproblem, og sentralbanken har hevet rentene i markert tempo for å få inflasjonen under kontroll.

President Erdogan har selv uttalt i valgkampen at han er motstander av høyere renter. 

Gonsholt Hov peker på at markedsaktørene har svekket valutaen enda lenger nedover. 

– I en slik situasjon er raskeste tiltaket å øke renten for å forsvare egen valuta, sier økonomen.

Hov tror sentralbanken kan komme til å gjøre det motsatte av hva Erdogan ønsker:

– Nå gjelder det å styrke tilliten til sentralbanken igjen, og en renteheving kan da også indikere at de faktisk er uavhengige. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå