Tysk økonomi mister fart

Innkjøpssjefindeks viser at veksten faller i Tyskland.

Den tyske innkjøpsjefindeksen falt fra 55,7 i juli til 54,9 i august, ifølge en pressemelding fra Markit Economics.

Innkjøpsjefindeksen settes sammen gjennom en rundspørring om fremtidsplaner og forventinger.

Indeksverdier over 50 viser en forventet fremgang, mens verdier under 50 forteller at innkjøpsjefene ser for seg en nedgang.

- Fallet tilbakelagt

Målingen for august signaliserer en sterk, men svakere, ekspansjon i det private næringslivet i Tyskland, ifølge Markit.

- Dataene så langt i tredje kvartal peker mot at den tyske veksten vil ta seg raskt opp igjen etter tilbakegangen i andre kvartal, sier økonom Oliver Kolodseike i Markit i pressemeldingen.

Det overrasket mange da det viste seg at den tyske verdiskapningen falt med 0,2 prosent i andre kvartal.

- Svak produksjon

Men selv om Markit mener fallet i andre kvartal ikke gjentar seg i inneværende kvartal, ser de tegn til mørke skyer over den tyske økonomien og da særlig innenfor produksjonssektoren.

- Produksjonsveksten var den svakeste på over et år og sysselsettingen gikk ned for tredje måned på rad, sier Kolodseike i pressemeldingen.

Så langt har et oppsving i servicesektoren motvirket faller i produksjonssektoren.

Den tyske innkjøpsjefindeksen er den andre av tre viktige innkjøpsjefindekser torsdag. Klokken 09.00 ble den franske offentliggjort, før indeksen for hele eurosonen kommer klokken 10.00.

I Frankrike tok indeksen seg noe opp fra 49,4 i juli til 50,0 i august.

Men oppgangen er ikke større enn at Markit Economics sier den økonomiske stagnasjonen i Frankrike fortsetter og ikke vil gå over i vekst med det første.


Innkjøpsjefindeksene sier noe om den fremtidig økonomiske utviklingen i en eurosone som har vist klare tegn til svekkelse de siste månedene.

-Bekymringsverdig

- Jeg liker ikke utviklingen jeg har sett i Europa i det siste. De positive tendensene har snudd, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 onsdag.


Gjennom de siste månedene har det kommet mange tall som tyder på at den positive økonomiske utviklingen har bremset opp.

- Det vi har fått av informasjon, har vært veldig skuffende. Det er bekymringsverdig, sier Wilhelmsen.

Arbeidsledigheten hadde en svak positiv utvikling, men har nå flatet ut igjen. Ledigheten ligger nå på oppunder 12 prosent.

Den såkalte Ifo-indeksen, som er en temperaturmåler blant bedriftsledere i eurosonen, også beskrevet som «Europas viktigste tall», har skuffet.

Kan påvirke norsk økonomi

Dagens tall kan også få konsekvenser for utviklingen i norsk økonomi.

- Om PMI-indeksen bekrefter den negative tendensen, kan det være negativt for Norge.

- En svak PMI vil tyde på mindre etterspørsel fra eurosonen, noe som vil bidra til svakere vekst i det norske eksportmarkedet, sier Wilhelmsen.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå