Tyskland og USA uenige om løsninger på krisen

USA vil ikke støtte en global skatt på finanstransaksjoner. - Da får EU innføre det selv, svarer Tysklands finansminister.

UENIG MED TYSKERNE: Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner deltok 16. september på et møte med eurosonens finansministre og sentralbanksjefer i Wroclaw i Polen.
UENIG MED TYSKERNE: Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner deltok 16. september på et møte med eurosonens finansministre og sentralbanksjefer i Wroclaw i Polen.

Under EUs finansministermøte i helgen skal USAs finansminister Timothy Geithner, som var invitert til å delta på møtet, ha gitt klart uttrykk for at USA ikke vil gå med på europeiske forslag en global finansskatt.

- Da får EU innføre det selv, svarer Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på USAs avvisning.

Schäuble sier EU ikke vil akseptere amerikanernes motvilje.

- Innen høsten er over skal vi ha fått på plass en skatt på finansielle transaksjoner. Om nødvendig bare i eurosonen, sier Schäuble til avisen Bild am Sonntag.

Og uenigheten stopper ikke der:

For Geithner benyttet også sjansen da han møtte EUs finansministre i polske Wroclaw til å foreslå at eurolederne forplikter seg til å bruke enda mer penger enn de allerede har satt av i krisefondet. Hensikten skulle være å roe markedenes frykt for en kollaps i Spania og Italia.

Fra før av har EU stilt 440 milliarder euro til rådighet gjennom krisefondet EFSF (European Financial Stability Facility).

Den amerikanske finansministeren argumenterte også for at Tyskland burde stimulere den europeiske økonomien med kvantitative tiltak av samme sort som den amerikanske sentralbanken har gjort i flere runder de siste årene.

Geithners fremtreden falt ikke i god jord blant hans europeiske motparter.

- Jeg syns det er spesielt at amerikanerne, som har langt verre fundamentale forhold enn eurosonen, skal fortelle oss hva vi skal gjøre, sa den østerrikske finansministeren Maria Fekter til journalister etter møtet, ifølge Reuters.

LES OGSÅ:

Obama foreslår «Buffet-skatt»

Rekordmye kontanter i selskapene

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå