Uber dømt i Danmark

Seks Ubersjåfører er dømt for ulovlig taxivirksomhet i København


<p><b>ULOVLIG:</b> Seks Ubersjåfører er dømt i Danmark for ulovlig taxivirksomhet.</p>

ULOVLIG: Seks Ubersjåfører er dømt i Danmark for ulovlig taxivirksomhet.

Byretten i København, som tilsvarer tingretten, har idømt seks Ubersjåfører bøter på mellom to og syv tusen kroner for å ha kjørt taxi uten tillatelse og godkjenning, skriver Domstol.dk.

I dommen  heter det at passasjerene "skulle betale for tjenesten, i et kjøretøy som ikke var godkjent eller registrert for taxikjøring".

Sjåførene nektet for å ha kjørt taxi ulovlig, og hevdet det kun var snakk om samkjøring, skriver DR.dk.

Dommen i Danmark kommer ikke lenge etter at det Uber-lignende selskapet Haxi ble frifunnet av norsk høyesterett, som slo fast at appen deres ikke var å regne som en offentlig plass. En norsk Ubersjåfør anklaget for pirattaxivirksomhet skal nå tilbake til tingretten, etter at lagmannsretten forkastet tingrettens opprinnelige frifinnelse.

Kommer flere lignende saker

Etter dommen i dag er det ventet flere lignende saker i Danmark.

– Det vil bli reist tiltale i de saker vi har om Uberkjøring, som har avventet denne dommen, sier anklager Elisabeth Boserup til BT.dk.

Københavns politi hadde tidligere i uken i alt siktet 46 Ubersjåfører, inkludert de seks som ble dømt i dag.

Selskapet Uber ble på sin side meldt til politiet i Danmark kun to timer etter appen ble lansert i landet. Den saken venter på at en sak fra EU-domstolen skal bli frigjort.

En Ubersjåfør Politiken snakket med, var derimot ikke så sikker på om dette var slutten på kjøringen.

– Nå må vi se. Det avhenger av hvor stor risikoen er for å bli tatt, sa den ikke navngitte personen.

– På tide at Norge følger etter

I mai ble det kjent at Uber legger ned Uberpop-tjenesten sin i Sverige. Uberpop er selskapets app tilsiktet massemarkedet. Nedleggingen kom etter flere dommer for ulovlig taxivirksomhet mot Uberpop-førere i Sverige, skriver DN.se

Øystein Trevland i Norges Taxiforbund mener det nå er på tide at norske politikere følger opp utviklingen i nabolandene våre.

– Når alle landene rundt oss sier dette er ulovlig, er det merkelig at ikke Norge kan gjøre det også, sier Trevlan til E24.

– Det er på tide politikerne følger dette opp, vi må ha en samferdselsminister som snart kommer på banen her, sier han.

– For tidlig å komme med en tidsplan

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sa i forrige uke at de nå ser på nye regler for taxinæringen i Norge. Fagavdelingen i Samferdselsdepartementet sier til E24 at det er for tidlig å anslå når dette arbeidet kan være ferdig.

– Gjennomgangen omfatter både lov- og forskriftsendringer. Forslag om endringer vil bli sendt på alminnelig høring, og eventuelle lovendringer må deretter fremmes for og vedtas av Stortinget. Det er for tidlig å komme med en tidsplan for dette arbeidet, opplyser avdelingen via fungerende kommunikasjonssjef Susanne Moen Stephansen.

Uber har ikke svart på E24s henvendelser i løpet av fredag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå