USA ber Saudi-Arabia og Iran å besinne seg

USA er bekymret over den betente konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran og oppfordrer de to landene om å besinne seg.


<p><b>BEKYMRET:</b> Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus, ber Saudi-Arabia og Iran om å dempe konfliktnivået.</p>

BEKYMRET: Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus, ber Saudi-Arabia og Iran om å dempe konfliktnivået.

– Vi er fortsatt bekymret og ber både Saudi-Arabia og Iran om å gjøre det de kan for å hindre en opptrapping av situasjonen, sier Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus.

– Vi ber partene om å besinne seg og ikke gjøre noe som kan forverre den allerede svært spente situasjonen i regionen, sier han.

Saudi-Arabia og Iran har brutt alle diplomatiske forbindelser og stanset all handel etter at saudiarabiske myndigheter i forrige uke henrettet en sjiamuslimsk skriftlærd og 46 andre personer.

FNs Syria-mann til Saudi

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, drar mandag til Saudi-Arabia og deretter videre til Iran i et forsøk på å dempe spenningen mellom de to regionale tungvekterne.

Mistura er ventet å ankomme hovedstaden Riyadh sent mandag kveld, der han skal holde samtaler tirsdag før han drar videre til Iran, opplyser en FN-talsmann.

Mistura håper å kunne gjennomføre det planlagte Syria-toppmøtet i Genève 25. januar for å få en slutt på den snart fem år lange krigen som har krevd anslagsvis 250.000 menneskeliv. Saudi-Arabia og Iran står på hver sin side i synet på hvordan Syria-krisen bør løses.

Samtidig oppfordrer USAs utenriksminister John Kerry lederskapet i Teheran og Riyadh til å dempe spenningen. I en telefonsamtale med de to landenes utenriksministre mandag ga Kerry uttrykk for at det er svært viktig å beholde roen og trappe ned konfliktnivået, opplyse amerikanske tjenestemenn.

Konfliktnivået mellom Saudi-Arabia og Iran har økt kraftig etter at Saud

i-Arabia lørdag henrettet en sjiamuslimsk skriftlærd.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå