USA og Kina i konstruktive telefonsamtaler om handel

Forhandlere fra USA og Kina har tirsdag tatt opp igjen samtalene om en løsning i handelskrigen mellom stormaktene.


<p><b>SAMTALER I GANG:</b> Larry Kudlow møtte journalister utenfor Det hvite hus tirsdag.</p>

SAMTALER I GANG: Larry Kudlow møtte journalister utenfor Det hvite hus tirsdag.

Det sier økonomisk rådgiver Larry Kudlow i Det hvite hus til nyhetsbyrået Reuters.

– Partene har snakket om å møtes ansikt til ansikt, sier Kudlow.

Forhandlere fra Kina og USA prøver å løse en intens handelskrig mellom stormaktene som har ført til toll på milliarder av varer fra begge land. 

Det er imidlertid ikke klart når partene forventer å være ferdig med forhandlingene. 

– Kvalitet over hastighet, sier Kudlow ifølge Reuters. 

«Våpenhvile»

USA har innført toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Kina har svart med å også ilegge toll på amerikanske varer til milliarder av dollar.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har truet Kina med å innføre toll på varer for ytterligere 300 milliarder dollar.

Disse ble imidlertid avblåst etter at Trump møtte sin kinesiske motpart Xi Jinping under G20-møtet i Japan i slutten av juni. Da ble partene enige om en «våpenhvile» i handelskrigen og å ikke innføre ytterligere toller.

«Vi er tilbake på sporet», var Trumps konklusjon etter møtet.

Samtalene brøt sammen i mai

De to stormaktene har vært i flere runder med handelssamtaler for å unngå en eskalerende handelskrig. Senest i mai brøt forhandlingene sammen etter at amerikanske myndigheter beskyldte Kina for å gå tilbake på tidligere forpliktelser.

Kudlow sier til Reuters at de nye samtalene som ble satt i gang tirsdag gikk bra, men at det ikke er lett å få til en avtale. 

– Det er ingen mirakler her, sa Kudlow til journalister ved Det hvite hus ifølge Reuters.

– Det var fremgang i vinter og i vår, men så stanset det. Forhåpentligvis kan vi fortsette der vi slapp, men det er jeg ennå ikke sikker på, sa rådgiveren.

USA beskylder Kina for tyveri

USA beskylder Kina for fortsatt å tillate tyveri av immaterielle rettigheter da amerikanske selskaper tvinges til å dele teknologi med sine kinesiske samarbeidspartnere – samarbeidspartnere de må ha for i det hele tatt å kunne drive i landet.

Kina avviser på sin side at denne praksisen forekommer.

USAs forhandlere i de nye rundene med handelssamtaler er handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin, mens Kinas forhandlere er visestatsminister Liu He og handelsminister Zhong Shan.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå