USA vil krige med norske høyteknologiske våpen

Norskproduserte våpen vil havne på amerikanske kjøretøyer.

Det norske selskapet Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med Det amerikanske forsvaret om å levere fjernstyrte våpen verdt flere milliarder kroner. 

Våpensystemet, som går under navnet Crows, er utviklet i Norge og skal monteres på militære kjøretøyer. De fjernstyrte systemene vil i en viss grad erstatte dagens system, som er manuelle. 

Bakgrunn: Dette er er Kongsberg Gruppens bestselger

Høy verdi

Våpensystemene har en potensiell høy verdi for det amerikanske forsvaret, ettersom det er designet for å øke sikkerheten til soldatene i fartøyene. 

Også det norske selskapet bak våpensystemet opplever store verdier. Den totale rammeavtalen signert med Det amerikanske forsvaret er verdt hele 5,7 milliarder kroner og løper over fem år. 

- Kongsberg er svært stolte over å ha blitt valgt som leverandør til den neste fasen i Crows-programmet. Vi har produsert og levert Protector våpenstyringsstystemer i mer enn ti år, og denne kontrakten gjenspeiler det amerikanske forvarets tillit til Kongsberg Gruppen, og vår evne til å levere internasjonalt konkurransedyktige høykvalitetsløsninger, sier konsernsjef Walter Qvam. 

Crows er det amerikanske forsvarets versjon av våpensystemet som Kongsberg Gruppen kaller Protector våpenstyringsystem. (Se faktaboks om Crows)

Full fart fremover

E24 skrev på torsdag at Kongsberg Gruppen har levert 10.000 Crows til det amerikanske forsvaret, og 15.000 enheter av våpensystemet på verdensbasis de siste årene.

Samme dag leverte Kongsberg Gruppen tall for andre kvartal på linje med analytikernes forventninger, men meldte om skuffende ordreinngang i avdelingen for våpensystemer, Protech.

Nå kan det igjen se ut til at selskapet for alvor har fått fart på Protech-avdelingen igjen.

-Sterkt ventet

Martin Vold er analytiker i Carnegie og følger Kongsberg Gruppen. Han sier avtalen blir svært viktig for de nesten fem årene og sikrer aktivitetsnivået fremover. Samtidig er han ikke overrasket over at selskapet fikk kontrakten. 

-Kongsberg Gruppen har tidligere levert Crows II til det amerikanske forsvaret. Nå skal de levere Crows III.  Det var på forhånd sterkt ventet at de skulle vinne denne, sier han til E24.

Thomas Nielsen i Pareto er av den samme oppfattning.

- Det var nok ikke veldig uventet nei, men det fjerner jo et usikkerhetsmoment nå som de har fått den og er selvfølgelig bra for selskkapet, sier han til E24.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>GODT POSISJONERT:</b> Kongsberg Gruppen har allerede levert over 15.000 av våpenstasjonene Crows til 16 forskjellige land over hele verden. Lørdag ble det klart at selskapet har vunnet ny kontrakt om flere leveringer til det amerikanske forsvaret.<br/></p>

GODT POSISJONERT: Kongsberg Gruppen har allerede levert over 15.000 av våpenstasjonene Crows til 16 forskjellige land over hele verden. Lørdag ble det klart at selskapet har vunnet ny kontrakt om flere leveringer til det amerikanske forsvaret.

Tidenes nest største

Leder Egil Haugsdal for Kongsberg Gruppens avdeling for våpensystemer, Protech, fortalte på torsdag at utgangspunktet for Crows våpensystemet var å skyte i stykker miner på en sikker måte. Etter mye produktutvikling og store investeringer har etterspørselen etter produktet tatt av. 

Haugsdal forteller at dette er våpensystem-divisjonens nest største kontrakt noen gang. Foreløpig er ikke nøyaktig antall Crows-våpenstasjoner avtalt.

- Dette er en svært viktig kontrakt, og å vinne i dagens tøffe marked bekrefter Kongsberg Gruppens verdensledende posisjon i markedet for fjernstyrte våpenstyringssystemer, sier han. 

-Kan bli enda større

I 2007 vant selskapet en kontrakt med det amerikanske forsvaret på åtte milliarder kroner, men kontrakten ble utvidet tre ganger og totalverdien ble på rundt 16 milliarder.

Er det mulig at også denne kontrakten blir verdt mer enn utgangspunktet?

- Det kan jo hende, men det er svært vanskelig å si. Det amerikanske forsvaret er jo en enorm kunde med stort potensiale, men størrelsen på kontrakten kan bli både større og mindre enn de 5,7 milliardene som er avtalt i dag, sier Haugsdal til E24. 

Planlegger ikke ny fest

Han sier denne kontrakten gir en solid platform fremover og forteller at avtalen var etterlengtet.

- Vi har ventet lenge på denne her, forteller han.

Etter kontrakten i 2007 leide ledelsen Kongsberghallen for å feire sammen med de ansatte.

Kommer dere til å arrangere ny fest nå?

- Hehe, vi har ingen planer om det denne gangen selv om kontrakten selvfølgelig er stor. Uansett hvordan vi markeder dette så er vi svært godt fornøyde, sier han.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå